Knitted knockers: gebreide prothese na borstoperatie

In Amerika en Australië zijn ze ermee begonnen, de zogenoemde knitted knockers, en ook in Nederland zijn ze er onder de naam Stichting Breiboezem. De stichting biedt vrouwen die getroffen zijn door borstkanker gratis gebreide borstprotheses aan na bijvoorbeeld een zware operatie.
© Omrop Fryslân, Margaretha Bijleveld
Hoe zien de gebreide borstprotheses eruit? Het zijn ovale bolletjes van zacht katoen met een vulling van fiberfill, vertelt Dora van Dijk uit Burgum van de stichting Breiboezem. Ze zijn wasbaar, zachter en minder zweterig dan silliconenprotheses. En omdat ze lichter zijn, hangen ze ook niet zo aan de schouder van borstkankerpatiënten, waarbij vaak ook medische ingrepen zijn gedaan.
Dora van Dijk oer de breidene boarstprotezes
Het initiatief is in Noord-Holland begonnen door een paar vrouwen. Het liep zo goed dat ze er een stichting van maakten, zodat ook donaties verantwoord zijn. Een paar jaar geleden is het initiatief in Fryslân begonnen. Iedere regio heeft een coördinator die in de regio dingen regelt en in Fryslân is dat Dora van Dijk uit Burgum. Zij moet zelf ook twee borsten missen.
Gratis
Als mensen goed hersteld zijn, kunnen ze een borstprothese van siliconen kopen, vertelt Van Dijk. Dat zit in het basispakket, maar dan ben je wel het eigen risico kwijt en bovendien moet je er twee jaar mee doen. Als je in de tussentijd nog een andere wilt hebben om te zwemmen of te sproten, moet je het zelf betalen. De gebreide protheses zijn gratis te verkrijgen bij stichting Breiboezem.
Genoeg breisters
Van Dijk houdt workshops waar breisters leren hoe het moet. Bij de stichting hechten ze aan vakmanschap. Het moet er mooi en schoon uitzien, want het is wel intiem. Van Dijk heeft momenteel genoeg breisters, een vaste ploeg die ze kan inzetten wanneer het noodzakelijk is. Verder heeft ze altijd van alle maten meerdere exemplaren op voorraad.

Deelprotheses

Er zijn ook deelprotheses voor vrouwen die een borstbesparende operatie gehad hebben. Dat vraagt wel meer maatwerk, zegt Dora van Dijk tot besluit.