Gemoederen lopen op over openbaar wandelpad in Joure

Wandelaars mogen gewoon over de oude Omkromte achter de Kooilaan in Joure wandelen. Dat heeft de gemeenteraad van de Fryske Marren besloten na een uitspraak van de Raad van State. Het wandelpad bestaat al 500 jaar, maar de afgelopen jaren is het onderwerp geworden van veel heibel in het dorp.
Gemoederen rinne heech op om iepenbier kuierpaad op de Jouwer
Veel bewoners hebben het stuk pad achter het huis gebruikt om de achtertuin uit te breiden. Wandelaars waren benieuwd of dit zomaar kon, waarop natuurorganisatie Moai Skarsterlân heeft uitgezocht hoe het precies zit. Hieruit bleek dat het pad inderdaad nog steeds openbaar toegankelijk zou moeten zijn. Moai Skarsterlân gaf dit aan bij de gemeente De Fryske Marren, maar die deed er in eerste instantie niets mee.
© Omrop Fryslân, Sian Wierda
Na jaren van proberen om het via de gemeente voor elkaar te krijgen, stapte de organisatie naar de rechter. Die gaf de wandelaars gelijk: het pad was openbaar terrein. de gemeente had nog de mogelijkheid om dat zelf te veranderen, maar woensdagavond stemde de raad in met het voorstel om het pad openbaar te houden.
Nu moet er ook worden gehandhaafd, want het pad is op dit moment verwaarloosd. Ook staan er verschillende hekken op het pad.
Bewoners zijn niet blij met het besluit. Veel mensen zijn er later komen wonen, en wisten niets van het feit dat het pad openbaar was. Eén man vertelde zelfs dat in zijn kadasterpapieren stond dat het pad van hem was. Andere bewoners hebben nu de hekken open gezet, maar voor de wandelaars blijft het een vreemd gevoel om door de achtertuinen van mensen te lopen.
Luister naar een reportage over het pad