Iedere drie jaar een mini-culturele hoofdstad; eerste in 2022

Iedere drie jaar een mini-culturele hoofdstad als tegengif voor het Calimero-gevoel dat hier lang is geweest. Dat wil Sjoerd Bootsma, de huidige artistiek leider van LF2028, met het piekjaar (een triënnale) bereiken. De eerste keer moet in 2022 plaatsvinden in het voorjaar, van april tot juli.
De Dûker by de Aldehou © Omrop Fryslân
"We willen op deze manier een goed niveau vasthouden en aansprekend zijn voor mensen buiten Fryslân. We hebben gezien hoeveel LF2018 heeft opgeleverd. En dan bedoel ik niet alleen de economie en toerisme, maar juist de zelfverzekerdheid en trots van de mensen hier", aldus Bootsma.

Klimaat

Sjoerd Bootsma en zakelijk leider Lieuwe Krol presenteren donderdag het programma waarmee een gevolg wordt gegeven op culturele hoofdstad. Zo komt er in 2020 weer een 'Elfwegentocht'. Maar dan niet alleen in Fryslân, maar ook in Groningen en Drenthe. Er komt in 2020 ook een vervolg op Finestra Aperta: Sula Strada. En de makers van Lost in the Greenhouse komen met Het verdriet van de Zuiderzee. In hetzelfde jaar komt er een Waddenopera in Paesens Moddergat.
Het culturele hoofdstadjaar in 2018 stond met name in het teken van Iepen Mienskip. Nu zijn het drie nieuwe pijlers: mienskip, landschap en erfgoed. Klimaat en duurzaamheid nemen een belangrijke plaats in. Het artistieke thema van de komende drie jaar is 'op de bodem van de zee' en de drie jaar daar weer na 'European Green Capital'. Zo'n drie jarige periode wordt afgesloten met een mini culturele hoofdstad.
"Culturele projecten speelden zich in 2018 vaak af op een locatie, vanuit de verhalen en het erfgoed van de plek, samen met de mensen die daar wonen, en dan kijkend naar de toekomst. Dit is heel erg een Friese signatuur van kunst en cultuur maken, waar we internationaal mee zijn opgevallen. Daar gaan we absoluut mee door", vertelt Bootsma.
De foarstelling fan Finestra Aperta © Omrop Fryslân, Karen Bies

Uitdaging

Speerpunten zijn het aanjagen van het culturele klimaat, internationalisering en de triënnales. Voor de eerste twee doelen is er een goede financiële basis (dat zijn de projecten die voor de komende tijd in het nieuwe bidbook staan). Dat geld komt vooral van de provincie Fryslân, die ieder jaar tot 2024 twee miljoen euro beschikbaar stelt.
De gemeente Leeuwarden geeft dit jaar 700.000 en heeft beloofd dat er ook in de toekomst geld beschikbaar komt. Hoeveel dat zal zijn, is nog niet bekend. De gemeente is op dit moment nog bezig met het maken van nieuw cultuurbeleid. "Voor de triënnale moeten we nog geld vinden, dat is nog wel een uitdaging", vertelt Lieuwe Krol. Want met de twee miljoen euro redden ze het in zo'n piekjaar niet.

Teleurstelling

Achter de schermen is er in het laatste half jaar hard gewerkt, maar naar buiten toe was het stil. Dat kwam de organisatie soms op veel kritiek te staan. "We moeten 2019 zien als een brugjaar", vertelt Bootsma. In het culturele hoofdstadjaar ging alle tijd en energie naar het feestjaar zelf. "We zijn in het nieuwe jaar heel hard aan het werk gegaan en hebben binnen een half jaar een heel goed plan en daar zijn we heel erg trots op."
Bootsma en Krol zijn massaal benaderd door mensen en organisaties uit het culturele veld en moesten soms harde keuzes maken. Er is natuurlijk veel minder geld beschikbaar dan de 79 miljoen euro die er in 2018 en in de aanloop naar het feestjaar was. "We weten welke kant we op willen en wat hier wel en niet bij past. Dat maakt het kiezen makkelijker."
Alle trije jier in miny kulturele haadstêd; earste yn 2022