Op vakantie? Nee, de schoolbanken weer in!

Niet iedereen zit erop te wachten. Is de vakantie net begonnen, moet je meteen de schoolbanken weer in. Voor tientallen Friese middelbare schoolkinderen is dat de realiteit. Ze moeten anderhalve week extra naar school om ervoor te zorgen dat ze niet blijven zitten. De zomerscholen zijn weer begonnen. Wij kijken rond op een van die scholen.
Op fakânsje? Nee, de skoalbanken wer yn!
De kinderen schuiven nog wat onwennig heen en weer op de stoeltjes in het klaslokaal op de eerste verdieping van het Liudger in Drachten, op het moment dat de docent het woord neemt: "Welkom in onze klas. We gaan de komende periode even flink en hard werken." Tien kinderen van het Liudger en van het Singelland hebben een plekje gezocht in de verder lege klas. De tien hebben niet één, maar maar liefst drie docenten voor de klas staan. Een eindje verderop op dezelfde gang is nog een groep van tien kinderen begonnen met de anderhalve week zomerschool.
© Wytse Vellinga, Omrop Fryslân
"Ik had niet zulke beste cijfers op mijn rapport, daarom moet ik nu naar de zomerschool om mijn cijfers nog op te halen." Jelmer de Haan is één van de tien kinderen die dit jaar op het Liudger meedoet aan de zomerschool. Hij zit op dit moment op het VMBO TL, maar zou naar een lager niveau moeten als er niets verbetert. En dus werkt hij de komende tien dagen aan de vakken wiskunde en economie. Aan het einde van de zomerschool moet hij voor beide vakken een toets maken en een voldoende halen.

De moed erin houden

En zo zitten alle kinderen in de twee klassen op het Liudger te werken aan zijn of haar eigen zwakke vakken. Ze doen dat met behulp van docenten van NHL-studiebegeleiding. Docent Jeroen de Vries zegt dat de grootste uitdaging is om de kinderen gemotiveerd te houden. "Ze hadden natuurlijk eigenlijk al vakantie kunnen hebben, maar ze zijn hier wel met een reden. Ze moeten het nu laten zien om verder te kunnen op school. En dus begrijpen de kinderen vaak zelf ook wel dat ze er even hard voor moeten werken, maar dat ze er dan zelf profijt van hebben."
Volgens De Vries helpt het wel dat het dit jaar slecht weer is. "Als buiten de zon schijnt is het wel wat moeilijker om ze erbij te houden."
© Wytse Vellinga, Omrop Fryslân
De zomerschool is vijf jaar geleden bedacht door het Ministerie van Onderwijs in samenwerking met het middelbaar onderwijs zelf. Er kwam geld beschikbaar om kinderen bij te spijkeren die dreigden te blijven zitten. Door de kinderen nog een paar extra dagen op school te houden wilde het ministerie proberen het aantal zittenblijvers terug te brengen. Op het Singelland en het Liudger in Drachten lijkt die opzet geslaagd. "We zien dat van alle deelnemers aan de zomerschool 75% uiteindelijk het diploma haalt zonder vertraging." Aldus projectleider Rixt Koen. "Hadden ze niet meegedaan aan de zomerschool, dan waren ze blijven zitten."

Selectie

Ook op andere plaatsen in de provincie worden zogenaamde zomerscholen aangeboden. Voorheen werd dat volledig betaald door het ministerie, zo vertelt Koen, maar nu moeten scholen zelf betalen. "En niet iedereen kan zomaar meedoen. Het zijn de docenten die uiteindelijk bepalen of iemand deze extra kans krijgt of niet. Het aantal plekken is beperkt en het moet wel realistisch zijn dat ze alsnog over kunnen gaan."
Ook is het niet zo dat je ieder jaar opnieuw mee kan doen. "Je mag maar één keer in je schoolcarrière meedoen. Dat zijn de regels van het ministerie."
We zien dat van alle deelnemers aan de zomerschool 75% uiteindelijk zijn diploma haalt zonder vertraging.
Rixt Koen, projectlieder
Na het maken van een strakke planning gaat ieder kind aan de slag met zijn of haar eigen traject. Maar voordat de kinderen aan de slag gaan, moeten ze eerst hun mobiele telefoon inleveren. Die komen allemaal voor in de klas in een aparte bak te liggen. Want niets mag de concentratie in de weg zitten.
Jelmer de Haan zit al binnen vijf minuten hard te werken. Hij is dan ook wel heel erg gemotiveerd om het te halen. "Het moest van mijn ouders, maar eigenlijk ook van mezelf. Ik wil heel graag op hetzelfde niveau blijven als nu. Dus daar ga ik hard aan werken."
© Wytse Vellinga, Omrop Fryslân
Beluister hier de radioreportage