Wielrenner Marten Kooistra (21) naar EK: "Ik ben in vorm"

Hij is misschien wel de nieuwe Pieter Weening: wielrentalent Marten Kooistra van Jonkerslân (21) werd woensdag geselecteerd voor het Europees kampioenschap in het team onder de 23 jaar. Het EK wordt van 7 tot en met 11 augustus gehouden in Alkmaar. Wat verwacht de jonge Friese wielrenner ervan?
Marten Kooistra © www.orange-pictures.nl
Op de vraag of het voor hem als een verrassing kwam dat hij de selectie van het Nederlandse team heeft gehaald, vertelde Marten dat het eigenlijk altijd afwachten is of je wordt geselecteerd. "Momenteel zit ik wel bij de beteren van Nederland, dus het was een mooie uitdaging."

Voorbereiding

Hij voelt dat hij in vorm is, maar zal zich op de route naar het EK nog wel voorbereiden: "Ik ben in vorm en ik hoop deze lijn ook door te trekken. Begin augustus is het EK, dus dat duurt nog een kleine maand. Ik ben benieuwd hoe de vorm dan is. Binnenkort ga ik naar Italië op hoogtestage en daarna rijd ik nog wat koersen van meer dagen."
Het mooiste vind ik de voorjaarsklassiekers met slecht weer en zwarte parcoursen.
Marten Kooistra
Qua type wielrenner is Kooistra meer een allrounder: hij kan overal wel wat van. "Het mooiste vind ik de voorjaarsklassiekers met slecht weer en zwarte parcoursen en niet al te veel klimmen. Dat zijn mijn dingen om te doen."

Kansen op het EK

"Het is een redelijke makkelijke parcours. Als er wat wind staat, ben ik in mijn voordeel. Anders kan het best een saaie wedstrijd worden die uitdraait op een sprint," vertelt hij. "Ik ben niet de snelste, maar ook niet de langzaamste. Als het slecht weer is, zou ik tevreden zijn met een top 5-plak. Dat zit er wel in."
Wielrenner Marten Kooistra in Weistra op wei