Hoe gaat het met de aardappelrassen? Kweker maakt tussenbalans op

Aardappelkwekers in Oosterbierum zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van nieuwe rassen. Woensdagavond worden aar de aardappelen uit de grond gehaald, om te zien welk ras het beste groeit.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
"Vanavond gaan wij met een groep van maximaal 25 man het land in om de aardappelen te rooien," vertelt Freerk Zwart van het proefveld bij Oosterbierum van de Fries-Groninger kwekersvereniging (FG-AKV). In het proefveld staan dertig nieuwe rassen en vijf standaardrassen. Dit is nodig om de kweek te kunnen vergelijken.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Verslaggever Willem de Vries praat met aardappelkweker Freerk Zwart
Nadat de aardappelen zijn gerooid, worden ze gecheckt op opbrengst en kwaliteit. In september wordt dat opnieuw gedaan. Doel is om nieuwe rassen te kweken die een goede opbrengst hebben, die resistent zijn en die op den duur ook wat smaak hebben, zegt Zwart. Ziektes zoals aardappelmoeheid en phytophthora moeten zoveel mogelijk worden voorkomen met chemische middelen.
Nieuwe rassen moeten altijd beter zijn dan de standaardrassen, maar dat lukt niet altijd. En het aparte is dat aardappelen altijd de vorm willen aannemen van de kluiten van het land.
Verslaggever Willem de Vries praat met aardappelboer Andries Hoogterp op het Bildt