Jeldert Oenema verbouwt eigen aardappel: 'Heidenskipster gieltsjes'

Fryslân is een nieuw streekproduct rijker: het 'Heidenskipster gieltsje'. Het is de aardappel van Jeldert Oenema, een 19-jarige aanstaande hbo-student uit It Heidenskip. Het begon twee jaar geleden met een heel klein stukje grond met het ras Forza, maar ondertussen heeft hij een kleine hectare verbouwd. En er is veel vraag naar deze gezonde aardappel waar geen gewasbescherming bij wordt gebruikt.
© Eigen foto
"Het is uit hobby ontstaan. We hebben thuis een veehouderij, maar ik ben gek van planten en heb de mbo-opleiding akkerbouw gedaan. Daar wilde ik thuis ook iets bij doen en om te proberen heb ik twee jaar geleden 0,2 hectare aardappels verbouwd. Dat was een groot succes, ik heb er veel van geleerd", vertelt Jeldert Oenema.
"Mensen waren er helemaal al gek van. Ze zeiden hoe kan het dat een aardappel op klei op veen wil groeien en dan ook nog lekker smaakt! Wij koken en bakken ermee en iemand heeft er zelfs chips van gemaakt. Gister heb ik er patat van gesneden en zelfs mijn vriendin zei dat het goed was."
Door alles het eerste jaar met de hand te doen, is het hem gelukt. Het jaar daarna verbouwde hij geen aardappels omdat hij voor stage naar het buitenland ging, maar dit jaar is hij verder gegaan.

Wat is zijn grote droom?

"Ik wil het liefst akkerbouwer worden. Ik heb niet genoeg met beesten om boer te worden, maar gelukkig wil mijn broer Tjebbe het bedrijf overnemen. Ik heb meer met planten. Op feestjes van de basisschool vroeg ik altijd bloembollen, dan was ik heel blij met duizend bloembollen."
Eerst gaat hij in september met de hbo-studie beginnen.
Jeldert Oenema