Aanleg glasvezel in Weststellingwerf: kans om bermen in te zaaien?

Nu de aanleg van glasvezelkabels volop bezig is, moet er na de aanleg direct bloemenzaad worden gestrooid. Dat vindt de gemeenteraad van Weststellingwerf. Er moeten sowieso meer bloemen in de bermen komen, dus dit is een mooie kans, zo denkt de raad. Nu worden de kabelgoten dichtgegooid en wordt er met name graszaad overheen gestrooid.
© Omrop Fryslân
Wethouder Jack Jongbloed (VVD) vindt het wel een onderzoek waard, maar vraagt zich tegelijkertijd ook af of de inwoners hierop zitten te wachten. De VVD-fractie pleit daarom voor overleg met dorps- en buurtverenigingen.
Gaby Thijssen van GroenLinks gaf aan dat een betere biodiversiteit er misschien ook van zorgen dat er minder overlast van de eikenprocessierups is. De larven van de gaasvlieg eten de eikenprocessierups en die vliegen komen vooral voor in bermen met veel bloemen.

Wie betaalt?

Thijssen wil de eventuele rekening voor het inzaaien wel bij Glasvezel Buitenaf en Kabelnoord neerleggen, maar dat gaat Ronald Westerberg van D66 te fier. De D66-fractie wil ook meer informatie over het onderhoud van de bermen en in welke hoedanigheid dat verandert door wilde bloemen.