Eerste deel van bijzondere brug Ritsumazijl in Fryslân gearriveerd

Een 32 meter lang deel van de nieuwe fietsbrug van Ritsumazijl is in Fryslân gearriveerd. Het werd in de nacht van maandag op dinsdag met speciaal transport van Breukelen naar Leeuwarden gebracht. Daar blijft het liggen tot het eind deze maand kan worden geplaatst. Het bijzondere aan de brug is dat-ie van vlas en hars is gemaakt.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De brug bij Ritsumazijl bestaat uit twee delen: het deel dat inmiddels in Leeuwarden ligt en het vaste deel van de brug vormt en daarnaast een deel van 34 meter, dat scharniert.

Voor het eerst vlas en hars op een brug van dit formaat

Het is voor het eerst dat de combinatie vlas en hars in zo'n grote brug wordt toegepast, er bestaat alleen nog maar een kleine loopbrug van deze materialen. Daarom is er voorafgaand aan de fabricatie veel onderzoek gedaan. De brug is namelijk bedoeld voor wandelaars en fietsers, maar moet in noodgevallen ook ambulances kunnen dragen.
Intussen wordt bij Ritsumazijl gewerkt aan de pijlers, waar de brug op steunt, en aan de toegangswegen. De bedoeling is dat de brug in oktober voor het eerst kan worden gebruikt.