Vuurtoren Vlieland weer zichtbaar na renovatie

De vuurtoren van Vlieland is weer zichtbaar. De doeken om de toren zijn er maandag afgehaald en dinsdag worden de steigers afgebroken. De vuurtoren werd vorig jaar september gesloten voor het publiek om door Rijkswaterstaat opgeknapt te worden. Maar de werkzaamheden duurden veel langer dan eerst werd gedacht. Mede omdat in de verf die ooit was gebruikt, het giftige chroom6 zat.
© VVV Vlieland
De pachter van de vuurtoren zat al die tijd werkloos thuis. Germ Veenstra is blij dat het einde nu in zicht is: "Het valt niet mee om als vuurtorenwachter ineens 24 uur per dag thuis te moeten zitten."
Nu de doeken eraf zijn, wordt de nieuwe kleur ook goed zichtbaar. "Het was een soort menyrood, maar is nu brandweerrood geworden. Het spat eraf."

Rotzooi opruimen

Er moet nog wel veel rotzooi opgeruimd worden, buiten en in de vuurtoren zelf. Officieel is de vuurtoren op 1 september weer klaar, zo is de planning van Rijkswaterstaat. Veenstra hoopt op 1 augustus, want dan kan er nog een staartje van het toeristenseizoen meegepikt worden. In het hoogseizoen zijn altijd veel toeristen op het eiland. Voordat het zover is, moet er nog wel veel gebeuren. "Het is niet anders, daar moet je je bij neerleggen."
De vuurtoren op Vlieland is weer zichtbaar