Friese Cultuurroute moet toerisme in Zuidwesthoek laten opbloeien

Alle bordjes zijn geplaatst, zodat bezoekers gemakkelijker de Friese Cultuurroute in zuidwestelijk Fryslân kunnen doen. Zij komen dan in de dorpen Allingawier, Exmorra, Piaam, Gaast en Ferwoude. De mensen achter de cultuurroute mikken ook op de Friese toerist. "Dichtbij huis kan het ook mooi zijn", zegt Jan Stellingwerf van de organisatie. De route van 25 kilometer lang is vooral geschikt voor fietsers en wandelaars, maar met de auto kan het natuurlijk ook.
Besikers kinne Fryske Kultuerrûte makliker fine mei buordsjes oan de wei
Een van de opvallende onderdelen van de route is een timmerwerkplaats in Ferwoude uit de negentiende eeuw. De toenmalige plaatselijke timmerman had meer in zijn mars dan alleen maar kundig bezig zijn met hamer en spijkers. Hij was ook sterrenkundige en alternatief genezer. In het kleine museum in het dorp, dat nu twee jaar open is, is onder andere een sterrenkijker van hem te zien.
Een andere bekende attractie van de Friese Cultuurroute is museumdorp Allingawier.Tot dusver staat het bezoekersaantal op gemiddeld zestig per dag. Dat zouden er tweehonderd moeten worden. "Friese toeristen mogen ook wel eens vaker langskomen", zegt Jan Stellingwerf van de Friese Cultuurroute.
De regio Zuidwest-Fryslân is de laatste tijd wel vaker in de publiciteit geweest. Zo kwam in het televisieprogramma Bed & Breakfast Allinga State prominent in beeld.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Verslaggever Bauke Deelstra spreekt in Ferwoude met Jan Stellingwerf
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Verslaggever Bauke Deelstra in Allingawier
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra