Zorgen over risico's van elektriciteit bij bedrijventerrein Wolvega

Carrosseriefabriek Heiwo uit Wolvega roept de gemeenteraad van Weststellingwerf op om deskundig onderzoek te doen naar de effekten van de hoogspanningskabels boven het bedrijf. Volgens directeur Willem Veenstra wordt er alleen gesproken over de gevolgen van een nieuw elektriciteit-onderstation voor omwoners van de Haulerweg, maar wordt er niet aan de bedrijven gedacht. Naast de fabriek zijn ook de omwoners ongerust over de mogelijke straling.
In stroommêst © Shutterstock.com
Directeur Veenstra heeft zorgen over zijn 40 werknemers en waar zij al die jaren aan blootgesteld zijn. Omdat er meer elektriciteit nodig is, is het noodzakelijk dat het onderstation aan de rand van het industrieterrein aan de noordkant van het dorp wordt uitgebreid. In september stemde de raad al in met het bestemmingsplan.

Ook bewoners ongerust

Het college zei toen metingen te gaan doen naar de straling, maar daar werd later van af gezien. Volgens de fracties van GroenLinks en Blijf Stellingwarfs zijn de omwonenden ongerust over de risico's.
GroenLinks zegt dat wethouder Hanneke Zonderland het vertrouwen van de omwoners heeft geschaad, en Ton Mulder van Blijf Stellingwarfs noemt het 'onbehoorlijk bestuur'. Volgens de fracties heeft het college tijd genoeg gehad en zouden zij de kosten mogelijk kunnen verhalen op Liander.
Wethouder Zonderland zei dat de metingen niet zinvol zouden zijn. De gemeenteraad gaat in september nogmaals over de zaak praten.