Aantal meldingen seksueel geweld in Fryslân opnieuw toegenomen

Het Centrum Seksueel Geweld Fryslân heeft in 2018 opnieuw meer acute meldingen gekregen van seksueel geweld, dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de organisatie. In 2017 waren er 40 meldingen en in 2018 waren dat er 47. De cijfers omvatten meldingen die binnen zeven dagen na een verkrachting of aanranding zijn gedaan. Opvallend is dat het aantal minderjarige slachtoffers in Fryslân hoger is dan landelijk.
© Centrum Seksueel Geweld
In 2018 waren er in totaal 47 slachtoffers die zich meldden bij het CSG. Een jaar eerder waren dat er nog 40. Naast de 47 die kortgeleden te maken hadden met seksueel geweld, werden er ook 47 slachtoffers bij de organisatie gemeld die al langer geleden te maken hadden met seksueel geweld.
In Fryslân was 57 procent van de slachtoffers minderjarig, landelijk ligt dat aantal op 31 procent. In drie van de vier gevallen was de dader een bekende van het slachtoffer.
Andere opvallende cijfers: 38 procent van de slachtoffers maakte al eerder seksueel geweld mee, en 70 procent kreeg al gedurende het misbruik hulpverlening.

Hulp zoeken

Coördinator Gerda de Groot van CSG Friesland geeft aan dat het nog maar het topje van de ijsberg is. "Veel mensen durven geen hulp te zoeken na een aanranding of verkrachting. Ze schamen zich, zijn bang, willen het misbruik het liefst zo snel mogelijk vergeten."
Toch is het volgens De Groot belangrijk om snel professionele hulp te zoeken, want dan is de kans op psychisch herstel en het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten het grootst.
Luister naar een gesprek over de cijfers
Het Centrum Seksueel Geweld is in het geval van een noodsituatie overdag bereikbaar via het nummer 0800-0188, en in de avond en nacht via een chat.