Door 'cupcakegeneratie' komen er minder broodbakkers van school

Ook in Fryslân dreigt het aantal ambachtelijke bakkers af te nemen. Maandag werd bekend dat er landelijk tussen de 1500 en 2000 bakkers zijn, maar de komende tien jaar gaat een groot deel met pensioen en ze kunnen vaak geen opvolger vinden. Op de bakkersopleiding in Leeuwarden herkennen ze de situatie, zegt docent en coach Sietske van der Bij.
Bolebakkers
Er zijn niet zoveel leerlingen meer op de bakkersopleidingen. En het worden er de komende jaren alleen nog maar minder, omdat bakkers die met pensioen gaan, vaak geen opvolger kunnen vinden. Dat komt onder andere omdat het vak een slecht imago heeft. Midden in de nacht uit bed moeten, om brood te bakken en dan ook nog eens lange dagen maken. Daar zit niet iedereen op te wachten. De Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij komt deze week met een campagne om jongeren te interesseren voor het vak.

Liever banket dan brood

Eelco is een van de jongeren die voor een bakkersopleiding heeft gekozen. Hij houdt van het hardere werk. "Dat precieze werk, zoals chocolade maken, is niets voor mij", vertelt hij. "Het aantal studenten op de bakkersopleidingen van het Friesland College is nog wel redelijk", vertelt Sietske van der Bij. De meeste leerlingen kiezen voor de banketafdeling. "Wij hebben met het programma 'Heel Holland Bakt' wel meer aanmeldingen van meisjes gekregen. Maar die kiezen allemaal voor de banketafdeling. Wij noemen het de 'cupcakegeneratie', vertelt Van der Bij.
Op bezoek bij de bakkersopleiding van het Friesland College
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Ambachtelijke dorpsbakkers merken ook dat er te weinig broodbakkers zijn. Bakker Siesling in Franeker is nog niet met zijn opvolging bezig. Als het zover is, hoopt hij dat zijn zoon het bedrijf wil overnemen. "Ik moest nu ook een broodbakker hebben, en dat viel niet mee", vertelt Siesling. Broodbakkers moeten om twee of drie uur 's nachts aan het werk. Banketbakkers kunnen bijvoorbeeld wat langer blijven liggen. "Een brood bakken duurt gewoon vier uur. Dan kun je nog zo modern zijn met je apparatuur, vier uur is vier uur. Die tijd heeft het gewoon nodig."
Siesling heeft uiteindelijk wel een broodbakker gevonden. Die komt over van de bakker Nico en Aeltsje de Groot in Stiens. "Die bakker komt bij ons vandaan", vertelt Aeltsje de Groot. In de bakkerswereld gaan broodbakkers van de ene naar de andere bakkerij. "Zo gaat het vaak. Als wij een nieuwe bakker hebben, betekent het dat er bij iemand anders een bakker is weggegaan. Er zijn niet genoeg."
Aeltsje de Groot is op zoek naar een broodbakker