Clevering: "Opnieuw inrichten Burd en Hege Warren voor vaarweg is kapitaalvernietiging"

Er moet geen vaarweg komen over De Burd en De Hege Warren. Dat vinden Water Natuurlijk en D66, PvdA, Lijst058, PAL/GrienLinks en FNP. Om daar aandacht voor te vragen dienen de fracties moties in bij het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân en bij de gemeente Leeuwarden.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De Burd is door het Wetterskip en It Fryske Gea ingericht tot natuurgebied. Dat heeft 25 jaar lang geduurd en 18 miljoen euro gekost. In september zal de provincie praten over het nieuwe vaarwegplan. In de onderhandelingen die zijn gevoerd voor het nieuwe college, zijn de partijen er niet uitgekomen en is de route over De Burd nog altijd een optie.
Tieneke Clevering van Water Natuurlijk Fryslân is niet blij met de plannen: "Het gebied is net voor miljoenen ingericht voor natuur en recreatie. Daar nu een vaarweg aanleggen zou kapitaalvernietiging zijn, want het gebied moet dan opnieuw worden ingericht."
"Mensen in Grou en omgeving hebben op inspraakavonden wel laten weten, dat ze niet blij zijn met de nieuwe vaarweg. Het leeft erg bij de mensen. Ze voelen zich niet serieus genomen", zegt Clevering.
De provincie gaat over het besluit of er wel of niet een nieuwe vaarweg komt. De partijen Water Natuurlijk en de fractie van D66 Fryslân dienen moties in bij Wetterskip Fryslân, en bij de gemeente Leeuwarden, zodat die de tegenargumenten kunnen meenemen in het overleg met de provincie. "Maar is dat wel wat je wilt?", vraagt Clevering zich af. "Het gaat om de aloude tegenstelling ecologie-economie. Is het mooi wonen of mooi werken?"