Bakhuizen klaagt over dokterswacht: "Het duurt te lang"

Er komen veel klachten over de beschikbaarheid van de dokterswacht in de regio Bakhuizen. Dat zegt de voorzitter van het dorpsbelang.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
De regio Bakhuizen maakt gebruik van de dokterswacht in Sneek. Die zit 30 kilometer verderop. Er zijn bovendien drie bruggen in de route, en die zorgen geregeld voor extra oponthoud, zegt Wink Blomsma. Hij is de voorzitter van dorpsbelang Bakhuizen, Mirns en Rijs.
Volgens Blomsma moet er opnieuw gekeken worden naar de koppeling van een dokterswacht aan de ambulancepost in Koudum. "De ambulance kan hier gelukkig wel op tijd zijn, maar de dokterswacht niet."
Blomsma: "Je zou hier een dokterswacht in de buurt moeten hebben"
Er is al eens eerder een proef geweest, maar die is op niets uitgelopen. Huisarts Janneke Osinga uit Bakhuizen bevestigt de klachten over de dokterswacht, maar volgens haar gaan ze vooral over de wachttijden aan de telefoon.
"De aanrijdtijden zitten binnen de normen die er voor staan, maar mensen moeten vaak wel lang wachten voorzat ze iemand aan de lijn krijgen", zegt Osinga. Volgens haar wordt er bij de dokterswacht al aan een oplossing gewerkt.
De kwestie kwam aan de orde in het radioprogramma Buro de Vries. Dat programma maakt een zomertoer door de provincie.