Deelnemers Frysman moeten opboksen tegen golven en wind

De Frysman-triathlon is zaterdag onder niet ideale weersomstandigheden van start gegaan met het onderdeel zwemmen in het IJsselmeer. De 150 deelnemers doen de megathiatlon, met een zwemtocht van 4 kilometer, een fietstocht van 180 kilometer en ze lopen de marathon (42,2 km). De start was zaterdagochtend vroeg bij Skarl, bij het Rode Klif, en dat viel niet mee.
© CAMJO media / Jaring Rispens
Deze eerste lustrumeditie begon met een zware tocht, omdat het behoorlijk waait en de zwemmers op het IJsselmeer de golven schuin van voren haddden. Een aantal deelnemers kwam al na 100 meter terug, omdat ze er niet in op kwamen. De zwemmers doen vanwege de moeilijke omstandigheden ook langer over het traject. De snelste zwemmer is een kwartier langer bezig.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
De wind zal de deelnemers naar alle waarschijnlijkheid ook bij het fietsen parten spelen. De eerste athleten zullen waarschijnlijk binnen acht of negen uur weer binnen zijn. Grote favoriet voor de eindoverwinning is Dirk Wijnalda uit Bolsward. Hij hoort bij de Nederlandse en de Europese top. Een andere favoriet Jacob Veenstra uit Surhuizum is dit jaar niet van de partij om medische redenen. Hij won vorig jaar de Frysman.
Tsjeard Hofstra van de organisatie over Frysman