Friezen skeeleren volgende week op WK in Barcelona

Vijf Friezen doen mee aan het wereldkampioenschap skeeleren, dat vanaf zondag wordt gehouden in Barcelona. Woensdag is de Nederlandse ploeg afgereisd naar Spanje. Het WK duurt tot en met volgende week zondag. Wie zijn die Friese deelnemers en op welke onderdelen komen ze uit?
Manon Kamminga yn aksje op it Nederlânsk kampioenskip maraton © Neeke Smit / Timsimaging.nl

Manon Kamminga

De bekendste Friezinne die in actie komt op het WK skeeleren in Barcelona, is Manon Kamminga. 's Winters doet ze aan marathonschaatsen, verder is ze skeelertrainer en ze skeelert zo nu en dan zelf ook nog. Drie weken geleden werd ze in Staphorst Nederlands kampioen op de marathon.
In Barcelona gaat Kamminga ook aan de marathon meedoen. De kans is groot dat deze wedstrijd eindigt in een massasprint. Dan is het nog maar de vraag of de Haulerwijkse zelf mag meesprinten. Bondscoach Frank Fiers noemt haar 'de ideale locomotief'. Als Bianca Roosenboom fit is, gaat zij waarschijnlijk sprinten voor Nederland. Mocht zij niet fit zijn, dan kan Kamminga altijd nog een grotere rol krijgen. Vorig jaar eindigde Kamminga op de marathon als dertiende.

Onderdelen op de baan

Onderdielen op de weg

Berber Vonk

Voor Berber Vonk geldt dat ze helemaal terug is na een erg moeizaam jaar. Vorig jaar was ze lang uitgeschakeld vanwege meerdere blessures. Maar nu is ze er er helemaal weer. En dus zit de inwoonster van Appelscha ook bij de Nederlandse WK-ploeg. Volgens bondscoach Frank Fiers is Berber Vonk dit jaar goed bezig. In Barcelona komt ze in actie op de langere afstanden, zoals de 10 kilometer afvalkoers, de 10 kilometer puntenafvalkoers, de 15 kilometer afvalkoers en de marathon. Op deze laatste afstand eindigde ze drie weken geleden als tweede op het NK. Ook gaat Vonk de relay rijden, samen met Maya de Jong en Moniek Klijnstra.
© Neeke Smit / Timsimaging.nl

Maya de Jong

Het WK skeeleren is voor Maya de Jong niet nieuw. Vorig jaar kwam ze ook al in actie op het grootste toernooi in haar sport. Grote resultaten behaalde ze toen niet, maar wie weet wat er dit jaar in zit voor de 20-jarige De Jong. Evenals Berber Vonk komt De Jong uit op de langere afstanden. Het gaat om de 10 kilometer afvalkoers, de 10 kilometer puntenafvalkoers, de 15 kilometer afvalkoers en de marathon. Samen met Moniek Klijnstra en Vonk rijdt De Jong ook de relay. Mogelijk komt de 1000 meter daar nog bij, maar dat besluit is aan de bondscoach.

Moniek Klijnstra

Voor Moniek Klijnstra wordt het een bijzonder WK. Het is namelijk haar debuut op het wereldkampioenschap. De inwoonster van Sintjohannesga is specialist op de korte afstanden. Ze komt zeker in actie op de 200 meter tijdrit en de 500 meter. Mogelijk dat er ook een plek voor haar weggelegd is op de 1000 meter en de one lap, maar daar wordt later een keuze over gemaakt, zegt de bondscoach. Klijnstra rijdt bovendien ook in de volledige Friese relay-ploeg met Berber Vonk en Maya de Jong.

Ruurd Dijkstra

De enige Fries bij de mannen is Ruurd Dijkstra uit Nijeholtwolde. Hij focust zich met name op de onderdelen op de baan. Zondag en maandag rijdt Dijkstra de 10 kilometer afvalkoers en de 10 kilometer puntenafvalkoers. Op de weg komt hij zeker in actie op de marathon. Wellicht dat de 10 kilometer puntenkoers en/of de 15 kilometer afvalkoers daar nog bij komen. Daarover wordt na de eerste dagen een besluit genomen. "Dan kunnen we kijken hoe de vorm en de benen zijn", legt bondscoach Frank Fiers uit.

Mobiele skeelerbaan

Het wereldkampioenschap skeeleren bestaat uit twee blokken. Zondag, maandag en dinsdag wordt er gereden op de baan. Het bijzondere is dat een 'mobiele baan' van staal is die daarna weer wordt afgebroken. "Dat is voor de eerste keer in de geschiedenis", vertelt bondscoach Frank Fiers. Dat maakt het lastig, omdat het dus maar afwachten is hoe die baan rijdt. Fiers: "Maar dat geldt niet alleen voor ons, dat is voor iedereen hetzelfde." Na de drie dagen op de baan gaat het WK verder op de weg.