Leeuwarden wint open Fries kampioenschap Jeu de Pelote

Het Open Fries Kampioenschap Jeu de Pelote is vrijdagavond gewonnen door de mannen van LKC Sonnenborgh uit Leeuwarden. Ze waren in de finale te sterk voor het team van KV Onder Ons Easterlittens.
Enno Kingma fan Ljouwert slacht de bal op © Henk Bootsma
De finale begon vrijdagavond om 19:30. De beide teams gingen in het begin gelijk op, tot een tussenstand van 4-4. Daarna lukt het Leeuwarden om uit te lopen. Uiteindelijk kwam thuisploeg Easterlittens er niet meer aan te pas en won Leeuwarden met 10-6.
Easterlittens kwam in de finale door op donderdag Franeker met 8-1 te verslaan. Leeuwarden had in de andere halve finale ook geen problemen en versloeg Winsum met 8-2.

Het IFK 2019

Jeu de Pelote is in variant van het kaatsen die verschilt met het traditionele Friese spel: zo bestaan de parturen uit vijf spelers en is het veld een stuk smaller.
Op het Iepen Frysk Kampioenskip 2019 doen 28 teams mee. 24 daarvan spelen op maandag 24 juni tot en met donderdag 27 juni in de voorronden.
Vrijdag 28 juni begint dan de eerste omloop met de twaalf winnaars van de voorronden en de vier beste teams van vorig jaar. De tweede omloop is op 2 en 3 juli, een dag later zijn de halve finales. De finale is op vrijdag 5 juli.
Alle wedstrijden zijn op het dorpsplein in Easterlittens.