Gurbe Douwstra komt na bijna tien jaar met nieuw album

Na bijna tien jaar komt Gurbe Douwstra weer met een nieuw album: 'Op 'n paad'. Bij Noarderwyn Live liet de zanger voor het eerste de nummers aan het Friese publiek horen.
Nije album Gurbe Douwstra
"Het was lastig om aan het schrijven te raken", vertelt Douwstra, "Meestal duurt het zes maanden tot een jaar voordat ik weer begin met het schrijven van liedjes na het verschijnen van een album. Maar deze keer kwam de inspiratie voor nieuwe nummers maar niet."
In de tien jaar tussen het laatste album 'Thús' en nu is Douwstra veel met andere projecten bezig geweest en dat zorgde ervoor dat het schrijven van nieuwe liedjes er niet van kwam. "Het schrijven van liedjes is een ambacht, daar moet je echt de tijd voor nemen en de ruimte voor hebben. Maar na vijf jaar begonnen mensen toch vaker te vragen wanneer en een nieuw album kwam. Vooral toen ik het nummer 'As it myn tiid is' uitbracht, was de verwachting van mensen dat er dan ook snel een album zou komen."
"Ik ben nu 65, ik hoef geen 'rock 'n roll' meer te maken.
Gurbe Douwstra
Douwstra antwoordde daarom regelmatig met "volgend jaar is het er". En nu is het album er dan eindelijk. De liedjes heeft Douwstra in de afgelopen jaren gecomponeerd. En toen alle liedjes er waren, was het album een half jaar later al klaar.

Akoestisch

Het nummer 'Fryslân stjonkt' heeft Douwstra als eerst geschreven: "Ja, dat nummer heb ik al geschreven voor de centrale as van Leeuwarden aangelegd was." Een favoriet wil Douwstra niet aanwijzen. "Het is dan net alsof je me vraagt wie van mijn kinderen ik het leukst vindt. Het zijn allemaal prachtnummers." Maar 'As it myn tiid is' heeft toch wel een speciale betekenis voor Douwstra, omdat hij dat nummer voor zijn kinderen heeft geschreven. Eerder is het al als single uitgebracht, maar het mocht zeker niet op het nieuwe album ontbreken.
© Steven Zwart
De arrangementen zijn aangepast en meer akoestiek in vergelijking met de single die eerder is uitgebracht. Ook de rest van het album is meer 'naakt' dan de vorige albums. Er zijn minder instrumenten, net als het eerste album. "Ik ben nu 65, ik hoef geen 'rock 'n roll' meer te maken. Het akoestische is ook een richting waar ik zelf meer in ontwikkeld ben de afgelopen jaren."
En toen verslaggever Marjelle een opmerking maakte over het laatste album van Johnny Cash lichtte Douwstra op: "De gebroken stem, het kwetsbare. Dat spreek mij aan. Dat is ook meer de hoek waar het album 'Op 'n paad' in zit."

Hit

En of er weer een monsterhit als 'Cliffs of Moher' of 'Lit jim gean' in zit? "Dat is aan het publiek om te bepalen."