Fryslân of Holland, wie heeft de beste kaarten voor het Tweekamp Fierljeppen

De tweekamp is de enige wedstrijd voor fierljeppers die in teamverband plaatsvindt. Het duel tussen de beste 24 fierljeppers van het Frysk Ljeppers Boun (FLB) en de 24 toppers van de Polsstokbond Holland (PBH) staat zaterdag 6 juli voor de 54ste keer op het programma. Sinds 1966 was Fryslân maar liefst 40 keer de sterkste. Maar de Hollanders zijn bezig met een geweldige opmars. In de laatste vijf jaar kwamen ze vier keer als sterkste uit de strijd.
Hollân gong der mei de winst fantroch yn Linschoten yn 2018 © Martin de Jong
Op basis van het klassement worden de 24 sterkste ljeppers van beide bonden geselecteerd voor de tweekamp. In beide bonden doen acht senioren, vier vrouwen, vier junioren, vier meisjes en vier jongens mee. Alle deelnemers springen vier keer, en de verste sprong telt mee voor het tweekamp-klassement. De optelsom van alle sprongen levert de eindstand op.
Foarútblik Twakamp Fierljeppen Drylts
Afgelopen woensdag sprong Nard Brandsma in het Heidenskip met 20.55 meter de verste sprong van het seizoen in Frylân. In Holland wordt echter een stuk verder gesprongen. Daar werd al zeven keer over de 21 meter gesprongen. Kopman Jaco de Groot was goed voor vijf van die verre sprongen en staat op een gemiddelde van 20.70 meter per wedstrijd.
In alle categorieën, met uitzondering van de meisjes, lijkt Holland superieur aan de Friezen. Op basis van de gemiddelden bij de Topklasse springen de acht Hollanders dan bijvoorbeeld meer dan 3,5 meter verder dan de Friese senioren.
De 53ste editie van de tweekamp tussen Fryslân en Holland is zaterdag in IJlst.

Drempelafstanden

Om te voorkomen dat een ljepper door vier natsprongen nul meters maakt, krijgt iedereen een drempelafstand mee.
Bij de senioren ligt de drempel op 16 meter, daarboven tellen de centimeters mee voor de einduitslag. Voor de andere categorieën zijn de afstanden als volgt:
Junioren 15 meter.
Jongens 13 meter.
Vrouwen 12 meter.
Meisjes 11 meter.
De Tweekamp tussen Fryslân en Holland begint dan ook met een tussenstand van 332 meter om 332 meter.