Friese spellingcheck voor Microsoft-programma's gepresenteerd op Provinciehuis

Foutloos Fries schrijven is vanaf vrijdag een stuk makkelijker. Wie een programma van Microsoft Office gebruikt, kan vanaf nu de Friese spellingcheck van provincie Fryslân gebruiken. De download op de website Taalhelp werd vrijdag gedemonstreerd in het Provinciehuis. Gedeputeerde Sietske Poepjes denkt dat met dit programma een belangrijke drempel om Fries te schrijven is weggenomen. "We krijgen de mogelijkheid om Fries te schrijven. De beperking dat een spellingcheck ontbreekt, is nu weg en dat is goed voor het levend houden van onze Friese taal."
Fryske staveringshifker foar Microsoft
Wie een programma installeert krijgt van nu af aan alleen nog maar rode lijntjes onder een woord als het echt verkeerd gespeld is. Tot nu toe verschenen onder Friese zinnen, die op de computer geschreven zijn met een Nederlandse spellingcheck, vaak rode lijntjes.
Volgens Poepjes ergerden veel mensen zich hier aan en was dat voor sommigen zelfs reden om dan maar geen Fries te schrijven. "Van die rode lijntjes onder een woord kun je wel gek worden. Het programma zegt dat er fouten in de tekst zitten, terwijl het gewoon Fries is."

Kosten: 40.000 euro

Het geschikt maken van de spellingcheck voor populaire Microsoft Office-programma's zoals Word en Outlook heeft zo'n 40.000 euro gekost. Een verantwoorde investering, als je kijkt naar wat je ervoor terug krijgt, meent Poepjes.
De presentatie in het Provinciehuis © Omrop Fryslân
Volgens haar is het voor de toekomst van het Fries buitengewoon belangrijk dat de taal probleemloos kan worden gebruikt op zoveel mogelijk populaire platformen.

WhatsApp en Apple

De provincie heeft na de spellingcheck voor Microsoft nog enkele wensen. "Ik zou graag zien dat ook WahtsApp geschikt wordt gemaakt voor het Fries," vertelt Poepjes. "Als gedeputeerden hebben we een groeps-chat waarin we in het Fries communiceren, maar autocorrect laat altijd wat anders zien dan dat je wilt." Ook komt de functie nog beschikbaar voor Apple.
Speciale 'staveringshifker-koeke' © Omrop Fryslân
De spellingcheck werkt op basis van een door de Fryske Akademy met zorg samengestelde 'corpus,' waar maar liefst 466.112 woorden in zitten. Door de beschikbaarheid van de spellingcheck wordt het ook voor ambtenaren van de provincie en de Friese gemeenten makkelijker om Friese brieven of beleidsstukken te schrijven, denkt de gedeputeerde.

Digitale dood

"De provincie Fryslân doet er samen met organisaties Afûk en de Fryske Akademy alles aan om de digitale dood van het het Fries niet te laten gebeuren." zegt ze. "Ik vindt dit een feestelijke dag voor het Fries."
Gedeputeerde Sietske Poepjes over de spellingcheck