De Friesland verhuist van de Harlingertrekweg naar de Achmeatoren

Zorgverzekeraar De Friesland verhuist vrijdag in Leeuwarden van de Harlingertrekweg naar een locatie hoog in de Achmeatoren. Volgens Gerrie Riemersma van De Friesland was de verhuizing nodig omdat het oude gebouw uit de jaren '80 toe is aan een flinke opknapbeurt. "En bovendien kan er worden samengewerkt met andere zorglabels, die ook een plek in de toren hebben," zegt ze.
FH ferhuzing De Friesland
Zo'n 700 mensen krijgen een nieuwe plek in de Achmeatoren. Naast de zorgverzekeraar zit ook Zilveren Kruis al op deze locatie.
Uiteindelijk hoeft er niet eens erg veel te worden versleept, omdat het meeste materiaal op computers staat. Vrijdag waren er vroeg in de ochtend al mannen aan het sjouwen met dozen. Alles uit de kantoorruimten komt in blauwe bakken en wordt naar de Sophialaan gebracht. "Het is toch wel een hele operatie," geeft Riemersma aan.
De Achmeatoren in Leeuwarden © Omrop Fryslan, Sybren Terpstra
"Maandag moet iedereen beginnen aan de Sophialaan. Ik heb zelf vijf jaar op deze oude stee gewerkt en daarom is het toch wel een bijzonder afscheid. Sommigen stonden gisteren nog even voor de ramen om een laatste keer naar buiten te kijken," vertelt Riemersma.

Veel hoger

Op de nieuwe locatie komen alleen maar flexplekken, niemand heeft er dus een eigen plek. Het uitzicht verandert ook, want de toren is veel hoger dan het gebouw aan de Harlingertrekweg. "De Achmeatoren gaat tot 24 verdiepingen, maar zoveel trappen lopen is wel te veel van het goede."
Een deel van de afdelingen is al over, zoals het callcentre. Klanten kunnen vrijdag nog geween bij het oude pand terecht en ook telefonisch is men bereikbaar.
Gerrie Riemersma van De Friesland is voor de laatste keer in het oude gebouw
Karin Visser is afdelingscoach bij De Friesland, zij is al aan het werk op de nieuwe locatie. "Ik werk hier nu zo'n drie werken en in totaal een kleine drie jaar bij De Friesland." Er zijn volgens haar wel verschillen tussen de locaties. "Met name de liften," grapt ze. "De Achmeatoren is ook nog eens een stuk hoger, hier is een prachtig uitzicht. Anders zit je de hele tijd achter een scherm, maar als je je nu even omdraait, zie je de realiteit."

Opsteker voor het centrum?

"Voor de binnenstad met het ook een opsteker zin," zegt Riemersma. "Als de werknemers pauze hebben, kunnen ze bijvoorbeeld het centrum of de merk over gaan om even wat eten te halen."
Volgens Riemersma is er op de nieuwe locatie expres voor gezorgd dat er minder gezeten wordt op de werkvloer. "Wij willen de mensen stimuleren om meer te staan. Het bedrijf wil zo een voorbeeldfunctie geven."
De oude locatie © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Karin Visser en Gerrie Riemersma op hun nieuwe werkplek in de Achmeatoren