Fries vogelonderzoek: broedsucces velduilen valt tegen

Relatief veel van de 60 broedgevallen van de velduil in onze provincie mislukt. Dat is de eerste indruk van Romke Kleefstra van Sovon Vogelonderzoek. Sovon wil preciezer kijken naar de relatie tussen muizen en de broedgevallen van de zeldzame uilen. Daarvoor zetten ze zonder budget en met hulp van een student het jaarlijkse onderzoek door. "Op sommige plaatsen is er dit jaar een uitbraak van muizen en dat trekt velduilen aan. In 2014 waren er met de muizenplaag ook veel velduilen. Toen zijn de uilen goed in kaart gebracht, maar de muizen minder. Dat proberen we nu te combineren," zegt Kleefstra.
Fjildûlen briede lang net altiten súksesfol
Kleefstra wil weten hoe erg het eigenlijk is met de enorme muizenstand, maar ook de broedsuccessen van uilen in kaart brengen. "Er zijn wel veel uilennesten die het niet gered hebben, bijvoorbeeld door het maaien. Maar ze zijn ook erg kwetsbaar voor predatie, dat de eieren opgegeten worden."

Eerder onderzoek stopgezet

"Er is altijd een duidelijk verband tussen muizen en vogels. Wij zijn op eigen initiatief begonnen met de muizentelling, maar helaas is daar de stekker uitgetrokken." Dat onderzoek is geschrapt omdat het volgens boeren onvoldoende resultaat op zou leveren.
Het was de basis voor het zogenoemde 'early warning systeem' dat boeren moet waarschuwen voor een muizenplaag. Dat lijkt nu onderweg en dat zorgt ervoor dat er niet enkel ineens veel velduilen in de velden broeden, maar ook dat er meer voorkomende roofvogels meer jongen produceren.
Romke Kleefstra van Sovon Vogelonderzoek links met rechts student Jorn de Jong © Remco de Vries, Omrop Fryslân
In het geval van de velduilen gaat het dus nogal eens mis omdat ze niet op tijd worden gevonden voor het maaien of omdat de eieren of kuikens worden opgegeten.
Het onderzoek naar de muizen wordt gedaan door een soort buizenstelsel van een vierkante meter groot op een gestructureerde manier over het land te verplaatsen en binnen die buizen te noteren welke sporen van muizen er zijn. "Het telt holletjes van veldmuizen die wel of niet in gebruik zijn, maar bijvoorbeeld ook keutels en afgebeten gras."
Romke Kleefstra van Sovon Vogelonderzoek in een weiland bij Britswert