Easterlittens en Leeuwarden in finale Iepen Frysk Kampioenskip Jeu de Pelote

Bij het Iepen Frysk Kampioenskip Jeu de Pelote in Easterlittens vonden donderdagavond de halve finales plaats. Easterlittens en Leeuwarden kwamen als winnaars uit de bus en spelen vrijdagavond om 19.30 uur tegen elkaar in de finale. Die partij wordt net als de eerdere wedstrijden op het dorpsplein van Easterlittens gekaatst.
Enno Kingma fan Ljouwert slacht de bal op © Henk Bootsma
Om 19.00 uur klonk donderdagavond het startschot van de halve finale en daarmee begon de wedstrijd tussen Easterlittens en Franeker. Op papier een spannende pot, maar dat viel tegen. Easterlittens won zonder al te veel moeite van Franeker en was door de 8-1 winst de eerste finalist.
De tweede halve finale, die tussen Leeuwarden en Winsum ging, werd door Leeuwarden gewonnen. Dat partuur kaatste bijna foutloos en wist met 8-2 te winnen.

Finale

De finale tusaen Easterlittens en Leeuwarden start vrijdag om 19.30 uur op het dorpsplein van Easterlittens.

It IFK 2019

Jeu de Pelote is een variant van het kaatsen, die verschilt met het traditionele Friese spel: zo bestaan de parturen uit vijf spelers en is het veld veel smaller.
Op het Iepen Frysk Kampioenskip 2019 doen 28 teams mee. 24 daarvan spelen op maandag 24 juni tot en met donderdag 27 juni in de voorrondes.
Vrijdag 28 juni begint dan de eerste omloop met de twaalf winnaars van de voorronden en de vier beste teams van vorig jaar. De tweede omloop is op 2 en 3 juli, een dag later zijn de halve finales. De finale is op vrijdag 5 juli.
Alle wedstrijden zijn op het dorpsplein in Easterlittens.