Oudega in Súdwest-Fryslân wil watertoeristen trekken met openluchtspel

Het dorp Oudega in Súdwest-Fryslân probeert al jaren om meer toeristen naar het dorp te trekken. Ze willen meer op de kaart komen te staan als watersportdorp. En dit jaar proberen ze dat voor elkaar te krijgen met een eigen openluchtspel.
Oudega 2
"Wacht even, wacht even," wordt er over de dorpshaven van Oudega geroepen. "Wij horen jullie niet. De microfoons staan uit, denk ik." De regisseur van het stuk moet nog regelmatig ingrijpen op de repetitie, twee dagen voor de première. Technische problemen of de timing die net niet lekker loopt.
Een grote verrassing is het niet. Vrijwel alle deelnemers aan het eerste openluchtspel van Oudega doen dit voor het eerst. Het is een primeur voor het dorp.

Oudega als recreatieplaats

"Vanuit de recreatiestichting zijn we zo'n 14 jaar geleden gestart met de Aldegeaster Iepen Dei. Het idee dat wij in Oudega als recreatieplaats beter op de kaart willen zetten," zegt Christien Lycklama als een van de initiatiefnemers.
"We wonen hier fantastisch aan de Aldegeaster Brekken en we vinden eigenlijk dat meer mensen dat wel mogen weten. Dus daarom dat wij een dag in de twee jaar het dorp open zetten voor mensen van buiten."

Kinderen doen ook mee

Naast het koor doet ook het korps mee en een groot aantal acteurs en veel kinderen. Bij de repetitie staan ze nog wat huiverig aan de kant op de dorpshaven, maar ze beleven er wel plezier aan. Romke en Ymkje vertellen dat ze op school al veel geoefend hebben: "Wij moeten zingen en met koffers lopen en we zijn producten van de buurtsupermarkt."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het was niet moeilijk om mensen over te halen mee te doen aan het openluchtspel. "Wij wonen in het dorp met veel vrijwilligers. We hebben een heel goed korps, dus dat was eigenlijk als de basis waar we verder op konden borduren."

Topspelers

Maar ook het vinden van acteurs was volgens Janny Groenveld van de organisatie niet moeilijk. "We hoefden het maar te vragen, ze waren eigenlijk meteen enthousiast." En niet enkel enthousiast, maar volgens Groenveld ook gewoon goed. "Zelfs van spelers waar je van denkt: die hebben nog nooit gespeeld, die staan hier vanavond de sterren van de hemel te spelen."
Ook het publiek was enthousiast. Men was van doel het stuk maar één keer op te voeren, maar er was zoveel belangstelling voor de kaartjes dat er nu twee dagen wordt gespeeld. "De kaartjes waren binnen anderhalve dag uitverkocht." De première is zaterdagavond.