Geen diploma bij opleiding Nordwin College: "Wij zijn allemaal verdrietig"

Nieuwe examens en daarbij ook een ander onderwijsprogramma. Dat is de reden dat 26 leerlingen van het Nordwin College in Leeuwarden hun diploma voorlopig niet krijgen. De studenten zijn teleurgesteld. "Maar dat geldt ook voor de docenten", zegt Eelkje Algra van de mbo-school. "Het zou voor iedereen een feestje worden op 9 juli, maar nu zijn we allemaal verdrietig. We hebben slecht geslapen, nadat we dit ontdekten."
Gjin diploma by oplieding Nordwin College
Donderdagmorgen werd bekend dat de school een fout had gemaakt, waardoor leerlingen van de opleiding Vakbekwaam Hovenier niet alles hebben gedaan om hun opleiding af te sluiten. Algra zegt dat het een complex verhaal is en dat de oorzaak met meerdere zaken heeft te maken.
De school heeft een slechte tijd achter de rug. In september was er een negatief inspectierapport over het bestuurlijk handelen bij het Nordwin College. Daarna is er veel veranderd, er is onder andere een personeelswisseling geweest en ze hebben nieuwe examens aangeleverd gekregen, waardoor het onderwijsprogramma is veranderd.
"Daar zijn wij druk mee aan de gang geweest", zegt Algra. "Wij hebben een boekje gemaakt van alle leertrajecten. Zo kwamen wij er ook achter dat er 'keuzedelen' in de BBL-opleiding horen te zitten." Bij het Nordwin College zijn deze onderdelen tot verdieping van het vakmanschap van studenten niet aangeboden en nu kunnen zijn hun diploma niet krijgen.
Nordwin College © Omrop Fryslân
Eelkje Algra fan it Nordwin College oer de situaasje en oer wat der no barre sil

Hoe nu verder?

Volgens Algra verandert er verder weinig. De studie duurt officieel tot 1 oktober en met hun plan kunnen ze dan nog steeds in diploma ontvangen. "De studenten moeten wel wat investeren, dat doen wij ook. We zetten de schouders eronder." De school heeft de studenten daarom uitgenodigd om vrijdag langs te komen, en volgende week begint de eerste workshop al.