Benjamin uit Broeksterwâld verhuist op de fiets: 230 km voor het goede doel

De 14-jarige Benjamin Mak uit Broeksterwâld is donderdagochtend om acht uur op zijn fiets gestapt richting Zoetermeer. Hij zal in twee dagen maar liefst zo'n 230 kilometer fietsen. Benjamin laat zich sponsoren om geld bijeen te zamelen voor het goede doel: de opvang van vluchtelingen uit Eritrea.
© Omrop Fryslân, Arjen de Boer
"Ik fiets voor de opvang van vluchtelingen uit Eritrea. Met de tocht hoop ik veel geld op te halen om steun te bieden aan diegenen die hun huis zijn kwijtgeraakt. Het was de bedoeling om 2.500 Euro op te halen, maar ik heb nu al bijna 4.000 Euro", zo vertelt Benjamin.

Dominee in Zoetermeer

De vader van Benjamin is dominee in Broeksterwâld, maar wordt de nieuwe predikant in Zoetermeer. Dat betekent dat de familie Mak zal verhuizen naar Zuid-Holland. "Stom natuurlijk," geeft Benjamin aan, "want om alles achter te laten is natuurlijk niet leuk." Benjamin verhuist dus zelf op de fiets. Donderdag wil hij 150 kilometer fietsen. Hij overnacht bij zijn grootouders in Almere.

Voorbereiding

Op vrijdag fietst Benjamin het laatste stuk van 80 kilometer. "Het langste stuk dat ik getraind heb is 70 kilometer, maar ik ga het zeker halen."
Benjamin heeft allerlei voorbereidingen gedaan. "Ik heb een telefoonstandaard op de fiets die de route aangeeft." En wat als hij een lekke band krijgt? Dan is zijn vader in de buurt om de band weer te plakken.
Verslaggever Arjen de Boer spreekt Benjamin en zijn ouders
Toen Benjamin donderdag op de fiets sprong, bleef zijn vader eerst nog even in Broeksterwâld voor het regelen van de verhuizing. Hij volgt zijn zoon later op de motor. "Ik hoop dat ze de eerste drie uur geen lekke band krijgen," zegt zijn vader. "Hij is nu onderweg naar AquaZoo, daar zal hij om kwart voor negen aankomen. Even vijf minuten pauze, naar de McDonald's en dan doorrijden naar Lemmer, waar hij weer pauze heeft."
Benjamin is intussen vertrokken, zijn verhuizing is nu een feit