Nordwin College in Leeuwarden maakt fouten met examens

De leerlingen van de opleiding vakbekwaam hovenier krijgen geen diploma, daarom is er volgende week gewoon les. De school heeft de leerlingen een brief gestuurd met excuses voor de fout. Studenten horen binnen de MBO-opleiding zogenaamde 'keuzedelen' te volgen, onderdelen ter verdieping van het vakmanschap van studenten. Maar bij het Nordwin College zijn deze 'keuzedelen' niet aangeboden en nu kunnen ze de diploma niet krijgen.
Nordwin College © Omrop Fryslân
Het gaat om MBO-studenten van het werk- en leertraject van de opleiding. "Het is een gevoel van ongeloof en verbijstering," vertelt een leerling. Inde groepschat spreken de leerlingen er ook over. Leerlingen noemen het een nachtmerrie en een slechte film.
"We kregen eerst een uitnodiging voor de diploma-uitreiking en daarna een brief dat het niet door gaat." De leerlingen hebben al met docenten gesproken en krijgen morgen informatie op een speciale bijeenkomst. "De docent heeft meteen toegegeven dat het een grote fout is," zegt een leerling.

Waardevol diploma

De leerlingen gaan één dag in de week naar school en zijn de rest van de week bij een leerbedrijf. De 'keuzedelen' die niet gedaan zijn moeten wel worden ingehaald. De school schrijft: 'Dit vinden we belangrijk omdat we garant staan voor de waarde van je diploma.'
Voor de leerlingen is de verplichte dag naar school weer een dag minder dat ze aan het werk kunnen. "Ik ben al aan het werk en nu moet ik weer naar school. Die dagen heb ik geen inkomen, dat loop ik nu mis," vertelt de leerling.

Inhalen voor oktober

Om dit jaar toch nog een diploma te halen zijn er in juli opdrachten, presentaties en gesprekken. In september worden er examengesprekken gehouden zodat de 'keuzedelen' voor 1 oktober kunnen worden gedaan.
De school was nog niet beschikbaar voor een reactie.