Wat voor personages zitten in het Kollumer Oproer?

Kollum staat deze week helemaal in het teken van het openluchtspel het Kollumer Oproer. Bij Omrop Fryslân is daar uitgebreid aandacht voor. Deze keer kijken we naar de inhoud van het stuk en wie zijn de hoofdpersonen eigenlijk?
Kollumer Oproer
Syb van der Ploeg speelt de hoofdrol. "Salomon Levy kwam in 1787 uit Duitsland vandaan naar Nederland. Hij woonde zeven jaar lang in De Westereen en had een vrouw en kinderen. Hij is een bekend figuur in het dorp; er is ook een straat naar hem vernoemd. Mijn ouders hebben er zelfs gewoond. In zijn tijd was hij een belangrijk man bij het Kollumer Oproer."

"Zijn bloed zit ook in mij"

Hij kan zich goed in zijn rol vinden. "Het is bijzonder om deze rol te spelen, maar eigenlijk hoef ik niet veel te spelen. Ik heb aardig wat overeenkomsten met zijn karakter. Hij wilde niet in het leger en zelf ben ik ook een pacifist. Hij was vol vuur, een man met ambitie, die opkwam voor de waarheid en de armen. Hij was ook socialistisch. Al deze eigenschappen heb ik ook. Dus het staat heel dichtbij. En ik ben ook nog nageslacht van Salomon Levy: zijn bloed zit ook in mij."
Syb van der Ploeg

Oproer

Het muziektheaterstuk Salomon - It Kollumer Oproer - gaat over de oproer in Kollum in 1797 tegen de Franse overheersing nadat de Oranjes waren verjaagd. In het noordoosten van Fryslân was men flink tegen deze overheersing en tegen de ingevoerde dienstplicht. Veel mensen kwam in opstand. De leiders van de opstand, Salomon Levy en Jan Binnes, kregen daar de doodstraf voor.
"Een groep Kollumers gaat voor de Oranjes staan en maakt de Fransen 'een kopje kleiner'", legt regisseur Steven de Jong uit. "En we maken er een dwaling door de tijd heen van. Want wat er toen gebeurde, is vandaag de dag nog zo," vult Atsje Lettinga aan.

Google Maps

Actrice Meriyem Manders speelt letterlijk Google Maps. "Ik loods het publiek en het hoofdpersonage door het verhaal heen. Net als bij Shakespeare, toen had je ook een verteller die je naar de scènes leidt, dat doen we nu ook een beetje."
Ook MeToo komt in de voorstelling aan de order vertellen Carla de Bruine en Thijs Meester. "Het is ook statusmisbruik en machtsmisbruik. Vrouwen hadden destijds niet veel te zeggen."
Bij Omrop Fryslân is deze week elke dag aandacht voor het openluchtspel Het Kollumer Oproer; van de historie tot de voorbereidingen. Zanger Syb van der Ploeg speelt de hoofdrol van Salomon Levy en Steven de Jong doet de regie. Het stuk gaat op donderdag 4 juli in première.