Honderd jaar oude collectie van Museum Hindeloopen is nog altijd interessant

Museum Hindeloopen bestaat dit jaar honderd jaar. De collectie van schilderkunst en klederdracht van oprichter Hidde Nijland is nog altijd mooi om te zien.
Hûndert jier âlde kolleksje fan Museum Hindeloopen kin noch altyd besjen lije
"Honderd jaar geleden was de doelstelling van het museum: verheffing van de ambachtsman in Hindeloopen en dat de bezoeker leerde over de rijke traditie van de Hindelooper schilderkunst en klederdracht. Veel was daarvan niet meer te zien en oprichter Hidde Nijland vond het belangrijk dat er weer wat van de geschiedenis van de stad te zien was", legt conservator Maurice Wery uit.
"Die collectie van honderd jaar geleden is nog steeds te zien, maar daarnaast hebben we aandacht voor de zeevaart, zoals de fluitschepen die te zien zijn op schilderijen en tekeningen en er zijn Hindelooper stijlkamers."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het museum heeft pas een tentoonstelling over sits geopend. "Het is katoenen stof uit India, geïmporteerd door de VOC in de 17de en 18de eeuw. Het zijn grote rollen, kleurrijk en bloemrijk met de hand beschilderd. Die stof is verwerkt in kostuums."

Jubileum

Op 20 en 21 september viert het museum het jubileum groot. "Er is een kinderprogramma, lezingenreeks, een zomeravondpalet, een wandeling door de stad met straattheater. Er is genoeg te doen."

Verbouwing

Ook is het museum bezig met een nieuwbouwplan. Van de gemeente en de provincie is al geld toegezegd. Nu zoekt het museum nog geld bij fondsen. "Hopelijk kunnen we binnen een paar jaar met de vernieuwbouw beginnen."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Maurice Wery van Museum Hindeloopen