Palingaak uit Heeg weer thuis vanuit Londen, het nieuwe doel: Denemarken

Korneliske Ykes II, de palingaak uit Heeg die op bezoek was in Londen, is maandagnacht weer veilig in Scheveningen aangekomen. De aak was zaterdag al uit Londen vertrokken, maar het schip is in de tussenliggende tijd nog in Oostende geweest. Dinsdag moet de palingaak eindelijk weer thuiskomen in Heeg. Schipper Maarten Stuurman heeft al een nieuw doel voor ogen: zeilen naar Denemarken.
De palingaak onder de Tower Bridge © Omrop Fryslân
De Korneliske Ykes II is een reconstructie van een aak die in de jaren dertig is gebruikt als vrachtschip. Sinds 15 juni was de aak naar Londen. Het schip is daar driemaal onder de Tower Bridge doorgevaren. De bemanning heeft in Londen onder meer een krans gelegd voor bemanningsleden die in het verleden omgekomen zijn op palingaken. Volgens de bemanning was het een emotioneel moment.

Bezoek aan het stadhuis

In het stadhuis van Londen zijn de bemanningsleden, bestuursleden van stichting De Palingaak en vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Heeg door sheriff Liz Green ontvangen. Voorzitter Johan van der Velde van het dorpsbelang heeft een eigendomsbewijs van het schip en een foto van het originele schip aan de sheriff overhandigd.
Verder heeft schipper Maarten Stuurman een presentatie gehouden op het wereldcongres van de Sustainable Eel Group over de historie van de palinghandel op Londen, over het leven aan boord, de bouw van de Korneliske Ykes II en de reis fan de palingaak naar Londen. Veel deelnemers van het congres brachten vrijdag een bezoek aan het schip.
Schipper Maarten Stuurman van de palingaak
Toch was de tijd in Londen zelf volgens schipper Maarten Stuurman niet eens het meest bijzonder: "Ik denk dat het zeilen naar Londen zelf het mooiste was, op de manier zoals dat vroeger ook ging." De manier van zeilen was dus het hoogtepunt.
"Wij zijn met z'n allen mensen die aardig goed in het zeilen, daarom genoten we van de historische ervaring," zegt Stuurman. Zo heeft het schip ook getijdestops gemaakt, zoals het schip vroeger ook op eb en vloed inspeelde. "Het is een zwaar schip en een platbodem, maar het gedraagt zich als een zeeschip."

Vervolg: naar Denemarken

Volgens de organisatie heeft de bemanning een fantastische tijd in Londen gehad. Stuurman: "Dat je iets kunt herbeleven wat al eeuwen zo is gedaan. Het is de ervaring die ons allemaal aardig heeft ontroerd."
Op 4 juli is de palingaak aanwezig bij het Dutch Wooden Boat Festival in Den Helder en op 9 juli komt de aak eindelijk weer thuis in Heeg. Daar blijft het volgens Stuurman niet bij. "We zitten wel te broeden op wat we nu kunnen doen. Vroeger voer de aak ook op Denemarken, dus de kans is groot dat wij dat ook gaan doen."