Natuurmonumenten: minder bomen kappen, gekapt bos compenseren

Natuurmonumenten gaat minder bomen kappen, dat laat de natuurbeschermingsorganisatie weten. Daartegenover moet gekapt bos worden gecompenseerd. In april was er kritiek vanuit de achterban over de bomenkap. Men besloot de achterban de raadplegen en nu blijkt dat 91 procent vindt dat de overheid voor meer bos moet zorgen. Natuurmonumenten heeft ook in Fryslân diverse bossen in beheer, zoals het Lycklamabos in Gaasterland en het Flietsterbos bij Witmarsum.
© ANP
Tot nu werden bomen vaak omgezaagd als er bijvoorbeeld productiebos moest worden omgevormd tot een natuurlijk bos. In april besloot Natuurmonumenten enkel nog bomen te rooien als dit voor de veiligheid noodzakelijk was.

Nieuw bos

Bijna 10.000 mensen uit de achterban zijn aan de hand van een enquête ondervraagd. Vanaf nu zal er enkel nog kap plaatsvinden als dit nodig is om bedreigde planten en dieren te behouden. De organisatie zoekt hier nog steun voor bij het bedrijfsleven en de overheid.
Volgens directeur Marc van den Tweel is de reductie van de kap ook nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. De organisatie wil uitzoeken of er duizenden hectares nieuw bos bij kunnen komen in Nederland.

Al kappen? Dan duurzaam

Het hout dat al vrijkomt bij kap, moet zo duurzaam mogelijk worden gebruikt. Natuurmonumenten stopt daarom met de verkoop van hout aan particulieren voor de open haard.
Zo nu en dan zal het nog wel nodig zijn om bomen te kappen, bijvoorbeeld als natuurgebieden met elkaar moeten worden verbonden. Maar dan moet er dus wel voor elke gekapte boom elders een nieuwe worden geplant.