Code rood voor muizenplaag: 'bestrijding moet nu beginnen'

Boeren moeten nu in actie komen om de muizen te bestrijden in hun land. Met die boodschap komen zowel boerenorganisatie LTO Noord als Wetterskip Fryslân naar buiten. Het waterschap geeft code rood af, want het aantal muizen is groot en neemt nog verder toe.
Nije metoades mûzenbestriiding LTO
Op dit moment is de situatie in vooral Súdwest-Fryslân nog niet zo ernstig als in 2014. Maar als de boeren te lang wachten met de bestrijding, kan de plaag veel groter worden en heeft het negatieve gevolgen voor het gras. "Als boeren nu ingrijpen, kunnen ze er nog een snede gras afhalen", zegt Peet Sterkenburgh van LTO-Noord.

Controleren van het land

In de omgeving van Woudsend weten de boeren wel wat ze moeten doen, maar op andere plekken in het veenweidegebied heeft lang niet iedere boer in de gaten dat er veel muizen in het land zitten. Sterkenburgh roept boeren daarom ook op om te controleren hoe hun land er nu bij ligt.
Dinsdag kwamen er daarom ook veel mensen af op een demonstratie van verschillende pompen en slangen om water op het land te brengen. In combinatie met vogels die graag muizen eten, kan zo'n waterbad effectief zijn om de groei van de muizenstand te beperken.
Mûs yn it wetter © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Volgens het waterschap is er nu nog genoeg water voorradig om zo de muizen te bestrijden. Dat kan over een paar weken wel anders zijn. "Het is wel een serieus probleem", zegt waterschapsbestuurder Jan van Weperen over de droogte op dit moment. Een beregeningsverbod is niet aan de orde en er zit ook nog genoeg water in het IJsselmeer.