Gedetineerden krijgen in de gevangenis alvast hulp voor terugkeer in de maatschappij

Gedetineerden gaan nog te vaak de fout in als ze vrijkomen. Voor een succesvolle terugkeer in de maatschappij is er een speciaal re-integratieplan gepresenteerd. Het uiteindelijke doel is veiligheid voor iedereen.
Detinearden krije yn de finzenis alfêst help foar weromkear yn de maatskippij
Ongeveer de helft van alle gedetineerden gaat binnen twee jaar nadat ze vrijkomen weer in de fout. In Fryslân ging het afgelopen jaar om 250 mensen die weer opgepakt zijn en daarna terug de cel in moesten.
Gedetineerden krijgen van dag één verschillende trainingen en cursussen om op het rechte pad te blijven. Bovendien wordt al in de gevangenis geprobeerd om praktische zaken te regelen zoals onderdak en een baan voor als ze vrijkomen. Dat zijn belangrijke aangelegenheden om een toekomst zonder criminaliteit op te bouwen.
De Marwei yn Ljouwert © Omrop Fryslân

ID-kaart

Kern van het plan is dat gevangenissen, gemeenten en reclassering beter samenwerken, zodat er minder zaken zijn waar gedetineerden tegenaan lopen als ze vrijkomen. Dat zijn soms kleine dingen, die wel van groot belang zijn, vertelt Lucy de Jong van de noordelijke gevangenissen.
"Bijvoorbeeld als ze geen ID-kaart hebben, kan dat geregeld worden. Want je hebt een ID nodig om je in te schrijven bij een woningcorporatie of voor het aanvragen van een uitkering."
Maureen de Boer van het Veiligheidshuis in Leeuwarden is positief over het nieuwe plan dat maandag gepresenteerd is. Het Veiligheidshuis houdt zich onder andere bezig met de persoonsgerichte aanpak van mensen die uit de gevangenis komen. Goed dat er nu een akkoord tussen justitie, zorg en de hulpverlening ligt, waar de gevangene centraal staat, zegt De Boer. De meeste gedetineerden zitten niet langer dan drie maanden vast. Ze zijn dan weer vrij en in de gevangenis worden ze al geholpen. Die hulp richt zich ook op de tijd nadat ze weer op vrije voeten zijn. Dat is goed met het oog op de veiligheid, aldus Maureen de Boer.