Jan Huitema gaat zich storten op Europees milieubeleid

Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga gaat zich de komende vijf jaar vooral bezighouden met het milieubeleid van de Europese Unie. De VVD'er maakte dat woensdag bekend op de dag van de installatie van het nieuwe Europees Parlement in Straatsburg.
Jan Huitema lange ferzje
Huitema staat in Europa bekend als landbouwspecialist. Nu het gemeenschappelijk landbouwbeleid vastligt, vindt hij het belangrijk om actief lid te worden van de milieucommissie. Europa heeft grote ambities op milieugebied, maar verliest volgens Huitema daarbij wel eens het draagvlak en de uitvoerbaarheid uit het oog. In de milieucommissie wil Huitema ook de belangen van de boeren en het midden- en kleinbedrijf nauwlettend in het oog houden.
"Er wordt in Nederland snel gezegd dat we minder vee moeten houden, maar de productie van melk is, als het om de CO-uitstoot gaat, in Nederland veel efficiënter dan in de meeste andere landen. Waar blijft dan de milieuwinst?"
Jan Huitema © Omrop Fryslân, René Koster
Huitema pleit voor praktische oplossingen, met het klimaatakkoord van Parijs als richtsnoer. "Daar heeft Europa voor getekend en de VVD ook. Dus daar ga ik me voor inzetten."
De melkveehouder gaat de komende jaren wel door met het volgen van het landbouwbeleid, al gaat hij dat wel 'minder intensief' doen dan in de afgelopen periode.
"Ik ben de afgelopen jaren zoveel mogelijke ingegaan op uitnodigingen om te spreken bij landbouworganisaties. Ik krijg nu een andere focus en moet daar nu selectiever mee omgaan."
Catalaanse demonstratie voor het Europees Parlement in Straatsburg © Omrop Fryslân
Het nieuwe Europees Parlement had woensdag een rumoerige start. Het verkeer in Straatsburg stond muurvast door de komst van zestig bussen met demonstranten voor een grote Catalaanse demonstratie op de brug voor het gebouw van het Europees Parlement. De Catalanen eisen dat drie nationalistische politici die in mei de Europese verkiezingen wonnen, onder wie president-in-ballingschap Karles Puigdemont, toegang krijgen tot het Europees Parlement. Ze krijgen dat niet vanwege Spaanse juridische bezwaren. De liberaal Jan Huitema vindt dat de Catalanen een punt hebben. Miljoenen mensen hebben op hen gestemd. Dan kun je hen niet zomaar weigeren. Gekozen is gekozen."
Jan Huitema © Omrop Fryslân, René Koster
Onno Falkena in gesprek met Europarlemintariër Jan Huitema