Veiligheidsregio waarschuwt voor risico op natuurbrand: "Wees alert"

Veiligheidsregio Fryslân waarschuwt deze dagen voor een extra groot risico op natuurbranden. Dat baseert de instantie op recente metingen. "Wees alert met sigaretten, barbecueën en afval dat je weggooit", zegt Henk Schuin, natuurbrandspecialist bij de brandweer.
Veiligheidsregio warskôget foar risiko op natuerbrân: "Wees alert"
Schuin legt uit waar Veiligheidsregio Fryslân dergelijke waarschuwingen op baseert. "Binnen Fryslân maken wij gebruik van twee meetstations die het natuurbrandrisico voor ons in kaart brengen. Er staat een station op Terschelling en één in Beetsterzwaag. We kijken daarbij naar de luchtvochtigheid, de windsnelheid, de hoeveelheid regen en het stokgewicht. Op grond daarvan maken we de inschatting of het aanmerkelijk droger is dan in andere perioden."
In natuerbrân © ANP
Vanwege de aanhoudende droogte zijn door sommige gemeenten, met name op de Waddeneilannen, al rook- en stookverboden afgegeven. "Wat wij proberen te zeggen is: blijf genieten van de natuurterreinen. Alleen: wees alert met sigaretten, barbecueën en afval dat je weggooit. We vragen de aandacht van onze gasten en of ze alert willen zijn met wat ze in de natuur doen."
"De kans op natuurbrand is ook afhankelijk van grondwaterstanden", gaat Schuin verder. "Door de droogte van vorig jaar zijn die standen aanmerkelijk naar beneden gegaan. We hebben heel veel forse buien gehad, maar om de grondwaterstanden te doen laten stijgen, is motregen over een langere periode gewenst."
Henk Schuin van Veiligheidsregio Fryslân oer de kâns op natuerbrân