Dorpsbelang: interesse van 6 mensen voor huis te bouwen in Wyns

Dorpsbelang Wyns/Bartlehiem heeft al zes mensen gevonden die interesse hebben voor het bouwen van een huis in Wyns. De grond voor drie huizen heeft jaren te koop gestaan, maar toen er was geen vraag naar bouwkavels. Nu, mede door de aantrekkende woningmarkt, heeft dorpsbelang onderzocht of er toch niet huizen kunnen komen.
Wurkje op de bou © Shutterstock.com
De gemeente wil dat de drie kavels in één keer worden gebouwd. Daarom is het moeilijk om kopers te vinden. Voorzitter Lútsen Kooistra van dorpsbelang heeft er wel vertrouwen in dat het ze lukt.
"Het dorpsbelang functioneert anders dan een gemeente", zegt Kooistra. "Wij kunnen aangeven hoe mooi het is om in Wyns te wonen. Maar er zijn ook schetsen gemaakt van hoe de huizen er uit komen te zien. Nu is het afwachten of er niet alleen mensen zijn die in Wyns willen wonen, maar ook een huis willen kopen."
Lútsen Kooistra, voorzitter dorpsbelang, over het verkopen van de drie kavels
De eerste reacties zijn in ieder geval goed. "De afgelopen maanden hebben wij al ongeveer zes mensen gehad die geïnteresseerd zijn. Dat vind ik wel heel bijzonder, want het is zonder dat wij er veel aandacht voor hebben gehad."
Maar dit betekent niet dat Kooistra zich niet meer zorgen maakt over de toekomst van het dorp. "Ik denk dat het verstandig is dat wij met elkaar eens goed nadenken over: hoe ziet het platteland er straks uit? Het beleid tot nu toe is dat heel Friesland te veel gericht is op de grote kernen, dan vervalt het platteland."
Volgens Kooistra wordt de voorziening minder als er niet wordt gebouwd en dan komt het Friese platteland in een vicieuze cirkel.