Jan Huitema staat achter Frans Timmermans als voorzitter Europese Commissie

De Friese Europarlementariër Jan Huitema (VVD) uit Makkinga geeft de Limburger Frans Timmermans van de PvdA nog steeds een goede kans om voorzitter van de Europese Commissie te worden. De regeringsleiders konden het maandag niet eens worden over de benoeming van Timmermans - of van een ander - en praten dinsdagochtend om 11 uur verder in Brussel. Ze doen dat tot minstens 21 van de 28 lidstaten laten weten dat ze Timmermans steunen.
It Europeesk Parlemint yn Straatsburg © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Ook in het Europees Parlement moet een duidelijke meerderheid voor Timmermans stemmen. Maandag bleek dat vooral landen als Polen, Hongarije en Italië grote moeite hebben met de benoeming van de Nederlander en die zelfs proberen tegen te houden.

Huitema steunt Timmermans

Dat de regeringsleiders langer werk hebben om een commissievoorzitter te kiezen, vindt Huitema eigenlijk wel een goed teken. Tot nu toe was de commissievoorzitter altijd een christen-democraat. Nu maken ook andere partijen, zoals de sociaaldemocraten en liberalen kans op die toppositie. Dat de onderhandelingen daardoor veel moeite kosten, vindt Huitema niet zo erg.
Huitema zelf steunt de kandidatuur van Timmermans, ook al is het een sociaaldemocraat. "Ik denk dat het gewoon belangrijk is dat wij een Nederlander hebben als voorzitter van de Europese Commissie. En dat is Frans Timmermans." De VVD'er is wel van mening dat Timmermans wat meer belangstelling mag tonen voor de landbouw. "Ik praat hem graag een keer bij als het zover is."
Europarlemintariers Jan Huitema (VVD), Agnes Jongerius (PvdA) en Derk Jan Eppink (FvD)
Volgens Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) hebben de christendemocraten grote moeite om het verlies van de positie van commissievoorzitter te accepteren. Toch denkt ook zij dat Timmermans nog steeds een goede kans maakt. "Van de twee Spitzenkandidaten heeft hij het grootste draagvlak, dan neem je hem toch?" Jongerius wijst erop dat Timmermans de eerste Nederlandse commissievoorzitter kan worden sinds Sicco Mansholt, en die vervulde de functie slechts tijdelijk.

Eppink rekent op verrassing

Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie denkt niet dat Timmermans nog kans maakt om commissievoorzitter te worden. "Hij heeft in zijn rol van vice-voorzitter landen als Hongarije en Polen zwaar beledigd en dat krijgt hij nu terug." Eppink denkt dat hij dinsdag een heel andere naam uit de Brusselse hoed rolt. Timmermans heeft volgens hem vooral in Oost-Europa teveel vijanden gemaakt om voorzitter van de Europese Commissie te kunnen worden.