Aanleg glasvezel in De Fryske Marren gaat door, Kabelnoord haakt af in Súdwest-Fryslân

Een groot gedeelte van De Fryske Marren wil over op glasvezel. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag naar buiten zijn gebracht in Joure bij een bijeenkomst van DFMopGlas en Glasvezel. Van de inwoners in het buitengebied heeft 55,4 procent zich aangemeld voor het snellere internet en daarmee kan de aanleg doorgaan. Ook hebben 24 van de 33 dorpen de noodzakelijke drempel van 35 procent gehaald en krijgen daarom glasvezel.
© DFMopGlas

Negen dorpen nog niet

"We zijn ontzettend blij", zegt Jaap Bosma van de coöperatie DFMopGlas, die zich inzet voor de realisatie en exploitatie van een glasvezelnetwerk in de gemeente. Ze hebben nu genoeg aanmeldingen binnen en kunnen overgaan tot het aanleggen van glasvezel in De Fryske Marren. Negen dorpen zijn nog niet zeker van aanleg: Sint Nicolaasga, Langweer, Bakhuizen, Oudehaske, Terherne, Sloten, Oudemirdum, Echtenerbrug en Sintjohannesga. Ze krijgen langer de tijd om te reageren.
"Wij hebben ons altijd hard gemaakt voor glasvezel voor iedereen in De Fryske Marren", zo stelt Bosma. "De garantie dat de inwoners in het buitgebied glasvezel krijgen, willen we uiteraard ook aan de inwoners van álle 33 dorpskernen geven. Dat de drempel in het buitengebied en in het merendeel van de dorpskernen is gehaald, geeft ons vertrouwen dat het in de laatste 9 kernen ook goedkomt."

Meerdere aanbieders DFM

In De Fryske Marren werd lang de concurrentiestrijd tussen de gemeente en Kabelnoord uitgevochten. Het feit dat er meerdere aanbieders waren, zorgde voor problemen en onduidelijkheid voor de bewoners in de gemeente. Kabelnoord, gesteund door de provincie, had daarom besloten een stap terug te doen. "Voorwaarde voor de aanleg van glasvezel is dat minimaal zestig procent van de aangeschreven huishoudens kiest voor een abonnement bij een provider op het netwerk van Kabelnoord. In De Fryske Marren is dat niet het geval. Wij hebben onvoldoende aanmeldingen binnengekregen om de aanleg van glasvezel in De Fryske Marren te starten en gaan daar dus niet aanleggen."
Glêsfezel ynternet © Shutterstock.com

Kabelnoord heakket ôf yn SWF

Kabelnoord heeft aangegeven ook niet over te gaan tot aanleg in Súdwest-Fryslân. "Voor Súdwest-Fryslân was de sluitingsdatum van de inschrijving vervroegd naar maandag 1 juli. Het aantal aanmeldingen blijkt onvoldoende om aan te gaan leggen en Kabelnoord gaat dat dus ook niet doen", zo is te lezen op de website. "Mensen in de gemeente Súdwest-Fryslân hebben daarmee duidelijkheid. Iedereen die zich heeft opgegeven voor glasvezel bij een van de providers van Glasvezel van Kabelnoord, heeft geen verplichtingen meer en worden daarover persoonlijk geïnformeerd."
Wel gaat Kabelnoord over tot aanleg van glasvezel in Ferwerderadiel, omdat ze hier wel genoeg aanmeldingen hadden.