COA vangt al 25 jaar vluchtelingen op; wat is er veranderd?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (het COA) bestaat 25 jaar. Het COA voert het asielbeleid uit van het kabinet en zorgt voor opvang van vluchtelingen. In het eerste jaar, in 1994, werden 33.000 asielzoekers opgevangen, een kwart daarvan kwam uit het door oorlog verscheurde Joegoslavië.
COA fangt al 25 jier flechtlingen op; wat is der feroare?
"Er is sindsdien veel veranderd", vertelt Miranda Bakker die ook al 25 jaar bij het COA werkt en nog locatiemanager is van het azc in Burgum. "We zijn professioneler geworden. De mensen wonen veel beter, hebben grote kamers gekregen."
De opvang van mensen die op de vlucht gingen voor oorlog en geweld, bereikte zijn hoogtepunt in het jaar 2000. Toen regelde het COA voor 84.000 mensen onderdak, vooral uit Angola, Afghanistan en Sierra Leone.
Op veel plekken, ook in Fryslân, kwamen er asielzoekerscentra bij. "Soms was er verzet, al viel dat Friesland erg mee. Ik denk dat het is als het spreekwoord: wat de boer niet kent, eet 'ie niet. Met name op de waddeneilanden was het opvallend dat er protest kwam wanneer de asielzoekers weer weg moesten", zegt Bakker.
Er zijn 71 miljoen mensen op de vlucht en de Nederlanders hebben geen idee waar ze worden opgevangen.
Stichting Vluchteling
In 2015 was de grote vluchtelingencrisis. Duizenden mensen stapten op bootjes om de Middellandse Zee oer te stekken naar Europa. En dat gebeurt nog steeds. Twee weken geleden kwam de stichting Vluchteling met de laatste cijfers. "Er zijn 71 miljoen mensen op de vlucht en de Nederlanders hebben geen idee waar ze worden opgevangen".
Miranda Bakker is geschrokken van de aantallen. "We zijn al aan het nadenken hoe we goed voorbereid kunnen zijn. Dat het ons niet meer zo overvalt als in 2015. Het liefst geen sporthallen meer."
Miranda Bakker
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Kinderpardon

Fatimeh Rezaie is 17 jaar, woont op het azc van Burgum en is acht jaar geleden gevlucht voor de oorlog in Afghanistan. Twee weken geleden kreeg ze goed nieuws, ze mag op grond van het kinderpardon in Nederland blijven. Dat betekent dat ook haar vader en moeder niet terug hoeven.
"Ik ben zo blij, want door de onzekerheid kon ik geen keuzes maken voor de toekomst en nu wel. Ook mijn ouders zijn opgelucht, want ze zijn gevlucht omdat ze het beste voor me wilden", vertelt Fatimeh Rezaie.
Fatimeh Rezaie
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Vijf azc's in Fryslân

Fryslân heeft momenteel vijf azc's: in Burgum, Drachten, Sint-Annaparochie, Sneek en Balk. In totaal wonen daar zo'n 1.900 vluchtelingen. Eerder hadden veel meer steden en dorpen een opvangcentrum, zoals Leeuwarden, Kollum, Joure, Heerenveen, Lemmer, Dokkum en Wolvega.
Bovendien werd in 2015 en 2016 vanwege de vluchtelingencrisis op veel plekken tijdelijk opvang geregeld in leegstaande kantoren en sporthallen.