'Jongfryske Mienskip' presenteert Redbad-monument in Oost-Fryslân

Het Friese genootschap 'Jongfryske Mienskip' heeft in het Oost-Friese Ihlow (Duitsland) een monument gepresenteerd als aandenken aan Koning Redbad en zijn droom. Koning Redbad was 1300 jaar geleden de koning van Fryslân. Dat deden ze niet alleen: ook het Westfries Genootschap (Noord-Holland), het Seelter Buund (Saterland) en Die Friesen (Oost-Friesland) waren erbij.
Johanna Evers (Seelter Buund), Thomas Möller-Tobiassen (Die Friesen), Chris van Hes (Jongfryske Mienskip) en Netty Zander (Westfries Genootschap) © Jongfryske Mienskip
Het inter-Friesche collectief wil een betere en bredere samenwerking tussen de verschillende Friese delen. "Net zoals Redbad tijdens zijn leven de Friezen wilde verenigen", schrijft de 'Jongefryske Mienskip'. Dit jaar is het 1300 jaar geleden dat Redbad overleed.
De Friezen uit verschillende landen willen dit jaar daarom vieren. "Vandaag bekrachtigen de Friezen uit de verschillende Friese landen hun eenheid, verbinding en samenwerking, die de staatsgrenzen voorbij gaat", staat op het monument.
© Jongfryske Mienskip
Volgens Chris van Hes, voorzitter van de 'Jongfryske Mienskip' is die samenwerking van belang: "Als wij naar de toekomst kijken met de energietransitie, circulaire economie en culturele economie, dan zien we kansen in een groeiende Europese Unie. We moeten dat als provincie in een breder verband oppakken. Samen kunnen we dan ook een eerlijke verdeling van gasbaten afdwingen."