Portret van een dorp: sport en plezier binden Winsum

Winsum is het eerste dorp dat deze zomer bezoek heeft gekregen van het Omrop Fryslân-radioprogramma Buro de Vries. Het programma zoekt deze zomer iedere week een Fries dorp om te portretteren.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Buro de Vries in Winsum (uur 1)
Winsum is een dorp in de gemeente Waadhoeke (eerder Littenseradiel) en heeft net iets meer dan duizend inwoners. Er is veel activiteit in het dorp en ook de toerist weet het 'greidhoekedorp' steeds beter te vinden.

Sport als rode draad

Sport is echter de rode draad van Winsum. Ieder jaar is het Fries kampioenschap fierljeppen op de schans van Winsum. Er wordt ook veel gekaatst. De beroemde kippetjespartij is zeer populair. Dat is een 'wilde' partij waar vrijheid vooropstaat en die ieder jaar meer dan 200 parturen naar het dorp trekt. De partij is halverwege september.
En dan is er ook nog highlandgamer Pieter Karst Bouma. De sterke man doet al jaren aan de sport en is een van de besten van Nederland. Eind augustus gaat hij voor een plaats in de top-10 op het wereldkampioenschap, dat in Amerika wordt gehouden.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Het dorpscafé herbergt een waar dartwalhalla. De toppers van Fryslân, waaronder Danny Noppert, gooien er regelmatig een pijltje. Caféhouder Jaap Folkerts heeft het café nu vier jaar. Iedereen is welkom voor een praatje en een pijltje. Er is ook ieder jaar een kerstmarkt.
Winsum heeft ook een multifunctioneel centrum, maar dat bijt elkaar niet, zegt Folkerts. Het MFC staat bij de sportvelden en de fierljepschans. De bewoners van Winsum komt er voor verschillende zaken bijeen.

Graag meer woningen

Het dorp wil graag uitbreiden met een aantal woningen. De Driehoek aan de oostkant van de stad zou ruimte bieden voor wat huizen, maar door de fusie van de gemeenten naar Waadhoeke heeft dat een poos stilgelegen. Er lijkt nu wel iets meer schot in de zaak te komen en ze hopen dat de bouw van de woningen snel kan beginnen, maar soms hebben de initiatiefnemers het gevoel dat de gemeente hen wel iets serieuzer kan en mag nemen.
In Winsum kan men ook bruidsjurken passen. Gewoon, voor de lol. Annemarie Schotsma is met Let's play Bridezella begonnen en het is een waar succes. Groepen vrouwen kunnen zich voor een dag de bruid voelen, inclusief champagne.
Buro de Vries in Winsum (uur 2)
Ook voor toeristen is er plaats in Winsum. In het dorp zijn twee B&B's (bed and breakfasts) gevestigd. Een daarvan is De Gauwe Krakeling. Bij die B&B is een theetuin en ook zijn er workshops om bijvoorbeeld chocolade of taarten te maken. Er is een kleine jachthaven en er zijn kampeerplaatsen. Volgens jachthavenbeheerder Eelco Boonstra worden de campers steeds populairder.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Muziek heeft ook een plaats in het dorp veroverd. Shanty- en willekoar De Blierbekjes bestaat al 23 jaar en heeft maar liefst 43 leden uit verschillende plaatsen. Dat alles onder leiding van Tietsya van Wieren, die al 23 jaar ook de dirigente is.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Plezier staat voorop in het dorp. Zo organiseert de ploeg van tien naast de kippetjespartij ook een grote bingo. Zodoende is er in Winsum altijd iets te doen.
© Omrop Fryslân
De verslaggevers van Buro de Vries moesten bij hun bezoek aan het dorp zelf ook aan de bak. Ze moesten met een kogel van bijna 13 kilo slingeren bijvoorbeeld. Sterke man Pieter Karst Bouma heeft het Nederlands record met ruim 26 meter. Verslaggever Simone Scheffer kwam niet verder dan 2,5 meter. En fierljeppen is ook niet zo eenvoudig, ervaarde het team van Buro de Vries.
Sport en Wille binne Winsum