Mooi weer zorgt niet voor fierljepspektakel in IJlst

De tiende fierljepwedstrijd van het seizoen is bij de mannen gewonnen door Sytse Bokma. Hij noteerde met 20.39 meter de beste afstand. Hij was ook de enige die boven de 20 meter sprong.
Moai waar soarget net foar fierljeprekôrs yn Drylts
Het was een opvallend rustige avond in IJlst. Ondanks het mooie weer en het gebrek aan wind kwamen veel ljeppers niet tot hun top afstanden. Sytse Bokma deed dat wel. Met 20.39 sprong hij de voor zichzelf én voor de topklasse de beste afstand van het seizoen in Friesland. Daarmee lijkt hij in vorm te komen. Ysbrand Galama (19.52) werd tweede, net voor Bobby Zwaagman (19.16).
Bij de vrouwen is Marrit van der Wal sinds haar rentree ongenaakbaar. In IJlst was ze met 15.35 meter haar tegenstanders Sigrid Bokma (14.63) en Anna-Jet Leyenaar (14.42) voor.
En ook bij de junioren is er een fierljepper die zijn concurrentie steeds maar voorblijft: Wietse Nauta. Hij won ook zijn tiende wedstrijd, al sprong hij in IJlst maar een afstand van 16.90 meter. De concurrentie had dus kans om hem voorbij, te gaan, maar lieten die kans aan zich voorbij gaan.
In de overgangsklasse was Bouke de Jong uit Parrega het sterkst, met een sprong van 18,40 meter.
En ook Femke Rispens doet het bij de meisjes goed. Zij won haar klasse met een afstand van 14.42 meter.
De winst bij de jongens was voor Rutger Haanstra uit It Heidenskip. Hij was met 17,24 meter de baas over Peter Faber (16.82 PR) en Stefan Douma (16.29), die tweede en derde werden. Haanstra was voor het eerst ook ruim verder dan de winnaar bij de junioren.
IJlst is zaterdag 6 juli het decor voor de jaarlijkse fierljeptweekamp tussen Fryslân en Holland. Dit weekeinde werd de tiende wedstrijd van de Friese competitie ook in IJlst gesprongen. Het is daarom een beetje de "generale" voor de tweekamp.