Veel belangstelling voor nieuw strand bij Marsum

De dorpen Boksum, Deinum, Marsum en Ritsumasyl hebben er een mooie recreatiemogelijkheid bij. De afgelopen tijd is het Boksumer Soal tussen de dorpen bevaarbaar gemaakt voor sloepen en kleinere recreatievaart. Daarnaast zijn verschillende bijzondere voorzieningen aangelegd, zoals haventjes, trailerhellingen en een echt strand bij Marsum.
Streek is wiis mei Boksumer Soal en Marsumer strân
De voorzieningen werden zaterdag geopend door wethouders Dijkstra en Van Gelder van de gemeenten Waadhoeke en Leeuwarden en meteen enthousiast in gebruik genomen door de streek. Ook jongeren uit de omgeving wisten de weg naar het Marsumer strand al te vinden.
"Dat strand is super", vindt voorzitter Geart Verf van Dorpsbelang Marsum. Het dorp vraagt al jaren om zo'n voorziening, maar de eerdere gemeente Menameradiel zag hier geen mogelijkheden toe. Nu ligt het strand er zomaar, als compensatie voor de aanleg van de Haak om Leeuwarden. De gemeenten Waadhoeke en Leeuwarden bouwden zaterdagmiddag een klein feestje in de dorpen wegen de oplevering van het project. "Het Boksumer Soal was er natuurlijk al", zegt Henk Korthof van dorpsbelang Boksum.

Goed voor de streek

"Maar er gebeurde alleen heel weinig. Nu kun je met de boot in Boksum komen of Boksum gebruiken als uitvalsbasis." Korthof vindt het volledig terecht dat het dorp zo gecompenseerd wordt voor de Haak. "Eerlijk is eerlijk, we hebben nu meer verkeerslawaai, maar het is mooi dat er iets voor terugkomt."
Wethouder Van Gelder van Leeuwarden bezig met de openingshandeling © Omrop Fryslân
Zaterdag was er in de vier dorpen van alles te doen, zoals SUP-demonstraties en SUP-les, een viswedstrijd, kanoën, en sloepvaren. Schoolkinderen uit de dorpen verzorgden de openingshandeling met de wethouders Jan Dijkstra van Waadhoeke en Herwil van Gelder van Leeuwarden.
"Wij hebben goed samengewerkt bij dit project", vindt Van Gelder. "Dit recreatiegebied is ook interessant voor Leeuwarders. Je verbindt zo stad en platteland over het water." Dijkstra geniet ook van de omstandigheden en het enthousiasme in de streek. "Dit is Fryslân op zijn mooist. We maken de dorpen zo mooier en leefbaarder, daar gaat het om."
Het Marsumer strand © Omrop Fryslân
Wethouder Jan Dijkstra van Waadhoeke op het Marsumer strand