Hoger en veiliger: de nieuwe brug van Dronrijp is klaar

In Dronrijp is zaterdag de nieuwe provinciale brug over het Van Harinxmakanaal feestelijk in gebruik genomen door gedeputeerde Avine Fokkens. Over de nieuwe brug was veel discussie in het dorp, want veel inwoners van Dronrijp vonden de brug te hoog en te steil, met name voor fietsers. Naar aanleiding van deze kritiek is het plan aangepast.
© Omrop Fryslan
Dat de provincie graag goed op de omwoners wil denken, is ook te merken bij de officiële opening. Om de nieuwe brug in de wijden was er zaterdag rond het middaguur een verzorgde lunch met drinken en ijs toe, boven op de brug. Om de inwoners van Dronrijp daarbij niet te laten verbranden, stond op ieder tafeltje een tube met zonnebrand.
De nieuwe brug is zo aangepast dat hij volgens de provincie nu acceptabeler en veiliger is voor alle gebruikers. Zo is de maximumsnelheid op de brug en de opritten beperkt tot 30 kilometer per uur en ook heeft de brug twee officiële fietsstroken gekregen.
"Er zijn bezwaarmakers geweest, en wij hebben een pittige discussie gehad, maar vandaag overheerst de blijdschap", zegt voorzitter Peter Tanghe van plaatselijk belang. Tanghe woont pal naast de brug, en heeft voor zijn gevoel negen maanden bij een 'bouwput' gewoond.
Nije brêge brêge by Dronryp feestlik yn gebrûk nommen
Foarsitter Peter Tanghe fan pleatslik belang
"Ik neem de beleving van de mensen serieus, maar ik denk ook dat het een kwestie van gewenning is", zegt gedeputeerde Fokkens over de hoogte van de nieuwe brug. De gedeputeerde is trots op de nieuwe brug, die om verschillende redenen noodzakelijk was. De oude brug was niet meer toegankelijk voor zwaar verkeer en kon bovendien niet meer worden bediend bij harde wind.

Groot verkeer

De nieuwe brug past in de plannen om het Van Harinxmakanaal geschikt te maken voor grotere vrachtschepen. In hetzelfde kader wil de provincie ook aan de gang met het aanpassen van een bocht in het kanaal bij Franeker. "Maar dit is mijn eerste klus als gedeputeerde, dus daar weet ik nog niet alle details van", zei Fokkens. De nieuwe brug past in de plannen van de provincie om Fryslân goed bereikbaar te houden, zowel over de weg als over het water.
In de tijd van de bouw van de nieuwe brug kon het verkeer gebruik maken van en tijdelijke vlotbrug. Die kan er nu weer uit, want de nieuwe brug is zaterdag vanaf 17:00 uur bruikbaar voor al het verkeer.
De provincie Fryslân en het dorp Dronrijp hebben verder afgesproken dat ze naar verloop van tijd het functioneren van de nieuwe brug gaan evalueren.