Brouwerij Dockum mag voorlopig restaurant blijven

Het restaurant in Brouwerij Dockum op bedrijventerrein Hogedijken in Dokkum blijft voorlopig open. De gemeente gaat onderzoeken of het bestemmingsplan voor het gebied aangepast kan worden. Dat zegt René de Heij, één van de eigenaren van de brouwerij.
Brouwerij Dockum ûntfangt hast alle dagen groepen foar in slokje en in miel © Omrop Fryslân
"De gemeente gaat dan ook niet langer handhaven op de huidige vergunning en ook de dwangsommen zijn van de baan", zegt De Heij. Ambtenaren van de gemeente controleerden of Brouwerij Dockum eters over de vloer zou hebben. Bij een overtreding moesten de eigenaren een dwangsom betalen. Na 4 juli moest het restaurant worden gesloten, maar dat is volgens een opgetogen De Heij nu van de baan.
"We hebben een constructief gesprek gehad met de gemeente. Zij gaan nu kijken of de vergunning voor dit gebied kan worden aangepast. Ondertussen kunnen wij dan gewoon met onze bedrijfsvoering doorgaan." Hoewel het slechtst een onderzoek van de gemeente betreft, gaat De Heij ervan uit dat Brouwerij Dockum gewoon een restaurant blijft. "Wij gaan ervan uit dat dit definitief is en kunnen nu ook weer personeel aannemen."

Vlag nog niet uit

Wethouder Theo Berends (ChristenUnie) bevestigt dat het restaurant voorlopig niet dicht hoeft. "We handhaven inderdaad niet omdat we het vergunningenbeleid de komende drie maanden tegen het licht gaan houden. Stel dat daaruit blijkt dat de restaurantfunctie mag blijven, dan zou het vreemd zijn om nu heel streng te gaan handhaven."
Toch kan volgens de wethouder de vlag bij Brouwerij Dockum nog niet uit: "Nee, dat is te vroeg. We gaan met alle partijen en in samenspraak met de gemeenteraad deze zomer dit besluit nemen. Uiterlijk 4 oktober weet de brouwerij meer. En mocht het handhavingsbeleid blijven zoals het nu is, dan moet het restaurant alsnog dicht."
Wethouder Theo Berends over het besluit