Hoopstedenmuur feestelijk geopend na herinrichting De Veenhoop

In De Veenhoop is vrijdag een stukje geschiedenis teruggebracht in het dorp. Met een feestelijke opening kreeg daar de oude Hoopstedenmuur nieuw leven. Het hele dorp liep uit om de muur, met zwarte stenen die op turf moeten lijken, te bekijken.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Vroeger was dat de muur van turf die er uit de grond werd gehaald. Omdat alle turfschippers daar bij elkaar kwamen, was het ook een belangrijke ontmoetingsplek. Dat moet het nu weer worden, in de vorm van een stenen muur met bankjes er omheen.
"De Veenhoop is groot geworden met turf. De mensen hebben er iets mee. Je ziet dat mensen heimwee hebben naar het verleden en dat vinden ze hier terug", laat Henk de Vries van het plaatselijk belang weten. "We zorgen met dit soort projecten voor verbinding en dat is in deze tijd o zo belangrijk."
De Hoopstedenmuur is onderdeel van de herinrichting van De Veenhoop. Die is tot stand gekomen met subsidie van de gemeente Smallingerland, maar ook met enthousiaste inzet van de dorpsbewoners. Zij hebben bijvoorbeeld zelf ook geld ingezameld en werkzaamheden uitgevoerd.
Verslaggever Jeroen Boersma nam een kijkje bij de Hoopstedenmuur in De Veenhoop