Rapper YannO uit Leeuwarden aan de vooravond van internationale doorbraak

Hij werd in één klap bekend in de Nederlandse hiphopwereld. Leeuwarder rapper YannO (33) deed mee aan een talentenshow van radiostation FunX. In de eerste ronde liet hij het nummer Ferrari horen en sinds die tijd wil iedereen weten wie deze man toch is.
Ynterview: Ljouwerter rapper YannO wint FunX-talent award
YannO rapt in het Frans, wat zijn muziek ook gelijk internationale allure geeft. Door sommige luisteraars werd de vergelijking al gemaakt met de grote Franse rapper Maître Gims.
Het nummer Ferrari, waar YannO de FunX Talent: Summer Vibes mee begon, maakte hij met Sneker producer Puri. Op Spotify is het nummer al meer dan 750.000 keer gestreamd en het optreden bij het radiostation is op YouTube al bijna 150.000 keer bekeken. Ook in de rondes daarna wist YannO te imponeren, waardoor hij afgelopen zondag de beker mee naar huis mocht nemen.
Toch is YannO al veel langer bezig met muziek. "Op mijn YouTube-kanaal had ik nog nummers uit 2011 staan. Die heb ik nu maar even op privé gezet", zo vertelt hij. Een echte doorbraak heeft hij echter in die tijd niet meegemaakt. "Muziek was een tijdje bijzaak geworden. Maar mijn vrienden bleven me pushen dat ik meer muziek moest gaan maken. Toen ik een jaar geleden een EP uitbracht met de Friese producers Jack&Lewis, ben ik het weer serieuzer op gaan pakken."
Het nummer Ferrari was al klaar toen hij contact met YannO opgenomen werd door FunX. "Ik wilde er eerst niks van weten. Een talentenshow is niks voor mij. Maar na met ze gebeld te hebben, was ik toch overtuigd." En dat is dus goed uitgepakt.
Rapper YannO by Noardewyn © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Nu weet iedereen in één klap wie de rapper is. "Ik kreeg tijdens mijn eerste optreden zo'n vijftig berichten op Instagram. Dat was al veel, maar toen het optreden daarna op YouTube kwam was het niet meer bij te houden."
Iedere dag krijgt hij honderden berichten van fans, maar ook van grote namen uit de hiphopwereld die met hem willen samenwerken. YannO kan daar op dit moment echter niet veel over kwijt: "Als ik nu teveel zeg, kan ik sommigen misschien teleurstellen. Maar er zijn veel gesprekken met serieuze partijen." Bij de vraag of dat internationale partijen zijn, lacht hij: "Ja, dat is ook zeker internationaal."

Viral video

Toch is het goed mogelijk dat het Friese publiek hem al veel langer kent. Hij is namelijk de hoofdrolspeler in de viral video over een jongen die zijn broertje afzet in Antwerpen. "Dat was een mooi verhaal! Ik was met mijn broertje in Parijs en op de terugweg zou ik hem afzetten in Antwerpen. Daar studeerde hij destijds. Ik wilde een filmpje maken voor mijn familie, dat ik hem daar veilig had gebracht. Toen begon hij ineens Fries te praten. Ik begon gewoon te filmen en vertelde dat. Daarna heb ik hem ook echt afgezet en ben zelf doorgereden naar Leeuwarden. Een paar dagen later zette ik het op Facebook en toen ging het ineens heel hard!"