NHL Stenden Hogeschool geeft geen Nederlandse diploma's meer af in Qatar

De Leeuwarder hogeschool NHL Stenden geeft geen Nederlandse diploma's meer af in Qatar. Aanleiding is een rapport dat de Onderwijsinspectie vrijdag gepubliceerd. De inspectie stelt daarin dat er "onvoldoende waarborgen" zijn bij het tekenen van diploma's aan studenten van deze Stenden University Qatar.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Tientallen studenten krijgen zo'n diploma. "Er leven twijfels over de borging van de kwaliteit van het onderwijs in Qatar en de betrouwbaarheid van de studieresultaten", schrijft de inspectie. De school zegt te kiezen voor een nieuwe aanpak van het onderwijs in het Arabisch emiraat en daar geen Nederlandse diploma's meer uit te geven. "Van ons mag er namelijk geen twijfel bestaan over kwaliteit en eindniveau van ons onderwijs. Vanzelfsprekend raakt ons dit zeer", zegt bestuursvoorzitter Erica Schaper.

Regels aanscherpen

NHL Stenden Hogeschool is in 2018 ontstaan uit een fusie tussen NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool. De school heeft ruim 24.000 studenten, waarvan 280 in Qatar, 2200 medewerkers en twaalf vestigingen in binnen- en buitenland.
De misstanden zijn voor minister Ingrid van Engelshoven fan Underwiis reden de regels voor onderwijsvestigingen in het buitenland aan te scherpen. Vooral over de regel dat het genoeg is voor een Nederlands diploma om een kwart van de opleiding in Nederland te volgen heeft de minister haar twijfels. Ze wil die regel mogelijk afschaffen, zegt ze tegen de leden van de Tweede Kamer.